Over lage rugpijn

Lage rugpijn is een veelvoorkomende klacht. Ruim 85% van alle rugpijn klachten hebben geen duidelijke oorzaak zoals een hernia of ischias. Lage rugpijn kan verschillende oorzaken hebben. Soms overbelasting, soms heb je jezelf ergens aan vertild en soms weet je het gewoon niet. In de pubertijd groeien de kinderen snel. Deze groeispurt kan ook voor rugklachten zorgen.

Oorzaken van lage rugklachten

Lage rugklachten komen vaak voor. Een verkeerde werkhouding is een mogelijke oorzaak, zoals bijvoorbeeld langdurig staan, een verkeerde zithouding achter de computer of zwaar tillen.

Vele mogelijke oorzaken van lage rugklachten

Naast een verkeerde werkhouding kunnen er ook andere problemen zijn zoals:

Lees hieronder meer over de mogelijke oorzaken van lage rugklachten.

Ischias

Ischias is een afklemming van de Nervus ischiadicus wat ook een zenuwpijn die uitstraling geeft in de bil, het been en tot aan de tenen door kan lopen. Het kan zijn opleveren die het bewegen belemmerd.

Hernia

Een hernia is een uitstulping van de zachte kern van de tussenwervelschijf. Deze drukt op de zenuw die ontspringt uit de wervelkolom. De druk op de zenuw geeft hevige pijn en kan tot spieruitval, en functie uitval lijden zoals een klapvoet of incontinentie klachten. Ook kan de pijn zo hevig zijn dan iemand zich alleen op handen en voeten kan voortbewegen.

Hyperlordose

Hyperlordose is een vergroeiing van de ruggenwervelkolom wat de oorzaak is van een forse holle rug. Geeft klachten op de lage rugwervels en een hoge spierspanning. Vaak is dit een stand van de wervelkolom die in bepaalde families meer voor komen.

Scoliose

Een “C” of “S” scoliose is een zijdelingse kromming van de wervelkolom. Bij de “C” scoliose is er 1 bocht in de wervelkolom in zijwaartse richting te zien. Bij de “S” scoliose is er een dubbele bocht in de wervelkolom te zien. Afhankelijk van het aantal graden van de bochten is er medisch ingrijpen geïndiceerd.

Kyfose

Kyfose is een kromming in de bovenrug in achterwaartse richting. Kenmerkend is de bolle bovenrug. De schouders staan vaak wat naar voren. Deze kan zowel structureel als functioneel zijn. Rigide, dus vaststaande kyfose vormen kunnen gerelateerd zijn aan diverse ziektes zoals:

 • Ziekte van Ehlers-Danlos
 • Ziekte van Marfan
 • Ziekte van Scheuermann

Bekkentorsie

Bekkentorsie is een verwringing in het bekken waarbij het zowel naar voren als naar achter gekanteld kan staan. Dit geeft vaak last in de onderrug en de liezen.

Piriforme syndroom

Bij het piriforme syndroom wordt de zenuw in de bil afgekneld door een strak staande bilspier. De oorzaak kan een irritatie van de heupzenuw zijn of zelfs een ontsteking hiervan. De trigger kan een volle portemonnee zijn, een stapel pasjes die in de kontzak van de broek worden gestopt, of een houding probleem. Denk bijvoorbeeld aan langdurig op een bil hangen tijdens het werk.

Beenlengteverschil

Beenlengteverschil komt vrij veel voor. Een beenlengteverschil kan ontstaan tijdens de groei van een kind, door een breuk of operatie aan een heup, been of knie. Maar op oudere leeftijd kan osteoporose ook een lengteverschil geven. Doordat de botkwaliteit afneemt kan er een verschil in de bekkenstand ontstaan.

Overige oorzaken

Buiten deze meest genoemde oorzaken zijn er nog veel meer oorzaken te vinden voor rugpijn. Denk bijvoorbeeld ook aan reuma en artrose.

Wat kan de podoloog doen?

De podoloog kan beenlengte verschillen opsporen en oplossen met een verhoging in de schoen. Door het exacte lengteverschil op te meten kan de podoloog helpen om de klachten te doen afnemen. De gespecialiseerde podoloog kan ook bekkentorsie en andere scheefstanden met behulp van steunzolen aanpakken.

Multidisciplinair behandeling

Rugklachten worden veelal multidisciplinair behandelend. Dat houdt in dat er meerdere vakmensen samenwerken. Denk aan bijvoorbeeld aan:

Vind een praktijk

Blijf niet doorlopen met klachten! Laat het nakijken bij uw podoloog. Mogelijk kan het helpen om de klachten te verminderen! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Jasja van Veen. Zij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Frans

  “Mijn hielspoorklachten bleken door mijn omhoogstaande grote teen te komen. Ik kreeg uitgebreide uitleg over oorzaak en oefeningen.”

 • format_quote

  Ervaring van Sija

  “Na een week steunzolen dragen had ik al minder pijn. Nu gaat het super goed en kan ik weer kilometers lopen zonder pijn.”

 • format_quote

  Ervaring van Adrie

  “Nadat ik de zolen ben gaan dragen zijn de klachten volledig verdwenen en heb ook geen medicijnen meer nodig.”

 • format_quote

  Ervaring van Karin

  “Zes weken geleden ben ik geholpen door Podozorg. Na 2 jaar pijn is hier uiteindelijk een juiste diagnose gesteld en ik ben nu bijna pijnvrij!”

 • format_quote

  Ervaring van Nancy

  “Mijn dochter was meteen gewend aan de steunzolen, draagt de zolen elke dag en heeft ook geen last meer van haar achillespees.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Bult bij de kleine teen

 • Kromme stand van de teen

Recente publicaties

 • 16 november 2023

  De hielspoormythe

  Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

  Door Lisette de Graauw

 • 31 oktober 2023

  Alles over schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet

  Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelingen van schade aan de kussentjes onder de voorvoet, ook bekend als vetkamerschade.

  Door Podozorg Nederland

 • 19 oktober 2023

  Teenpijn na een onschuldig stootje

  Heeft u uw teen gestoten? Als het kapsel en de bandjes om het teengewricht niet stevig genoeg meer zijn kan een instabiel teengewricht ontstaan.

  Door Nicole Drenth

 • 05 oktober 2023

  De juiste schoenmaat is belangrijk

  Een derde van de mannen en de helft van de vrouwen draagt schoenen die niet goed passen. Maar als schoenen niet goed passen kan dit klachten veroorzaken!

  Door Liesbeth Dijkshoorn

 • 19 september 2023

  Herstel zelf van een ontstoken peesplaat onder de voet

  Een ontstoken peesplaat onder de voet kan veel pijn veroorzaken. Het herstel van een peesplaat ontsteking heb je echter deels zelf in de hand.

  Door Angelique Bekkema

 • 08 september 2023

  Overgewicht en voetklachten

  Overgewicht of obesitas kan zorgen voor verschillende gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en gewrichtsklachten.

  Door Delia de Bliek