Houdingsgerelateerde klachten behandeld vanuit de voet

Als men het over podologie of podotherapie heeft, dan denkt men al snel aan de voeten en pijnklachten hieraan. Maar standsafwijkingen of beperkingen in de voet kunnen ook een bijdragen leveren aan een hogerop gelegen klacht. Zo kunt u bijvoorbeeld denken aan knie-, heup-, rug- en nekklachten.

Als er sprake is van een standsafwijking, wel dan niet eenzijdig, dan zal er hoe dan ook ergens hogerop in het lichaam een compensatie plaatsvinden om het lichaam toch in balans te houden. Deze compensatie(s) kan op den duur een overbelasting veroorzaken.

Is er sprake van een beperking dan geldt hetzelfde, er zal ergens een reactie plaatsvinden in de vorm van een compensatie waarbij structuren overbelast kunnen raken.

Beenlengteverschil

Ook een beenlengteverschil kan een veroorzaker zijn bij een hogerop gelegen klacht. Er zal hierdoor onder anderen een bekkenscheefstand ontstaan. Het is hierbij wel van belang dat er goed wordt beoordeeld of het gaat om een schijnbaar of een reëel beenlengteverschil. Bij een schijnbaar beenlengteverschil lijkt het of er sprake is van een verkort been doordat het bekken scheef is komen te staan door een andere oorzaak. Deze scheefstand gaat bijna altijd gepaard met een ander onderliggend probleem, bijvoorbeeld een beperking of afwijkende stand in de voeten. Maar ook een contractuur in de heup of knie kan een oorzaak zijn. In al deze gevallen spreken we daarom van een schijnbaar beenlengte verschil en is een hakverhoging ongewenst.

Lichaamshouding

De lichaamshouding speelt dus een belangrijke rol bij rugklachten. Zo kunnen er zoals hierboven omschreven standsafwijkingen plaatsvinden in het zogenaamde frontale vlak (van links naar rechts). Zo kan er ook een klacht veroorzaakt worden door een afwijking in het zogeheten sagitale vlak (van voor naar achteren) of een combinatie hiervan. Het bekken kan bijvoorbeeld in dit geval voorover of achterover gekanteld staan. Dit kan ook eenzijdig plaatsvinden, dan spreken we van een verwringing of torsie.

De voeten hebben dus veel invloed op de stand van het bekken. We kunnen ook het voettype vaak terug vertalen naar onze houding. Zo kunnen platvoeten (pes planus) bijvoorbeeld een te vlakke rug veroorzaken en holvoeten (pes cavus) een te holle rug. Ook de positie van het hoofd heeft een directe relatie hierin en kan bijvoorbeeld nekklachten veroorzaken. De verschillende voettypen kunnen we ook koppelen aan een te hoge af te lage spanning van spieren en banden. Zo gaat een hoge spanning vaak gepaard met een holvoet en een lage spanning met een platvoet.

Houding bij holvoeten en platvoeten
Bron: escuelaespalda.com

A: normale houding
B: houding bij holvoeten
C: houding bij platvoeten

Wat kan de (register) podoloog of podoposturaal therapeut doen

Er kan gekozen worden voor een biomechanisch benadering of een neurofysiologische benadering.

Biomechanisch benadering

Bij een biomechanische benadering zullen er na een uitgebreid onderzoek steunzolen worden aangemeten met als doel de voeten te ondersteunen en daar waar nodig te corrigeren. Deze methode wordt meestal toegepast door de register podoloog of podotherapeut.

Neurofysiologische benadering

Bij de neurofysiologische of ook wel proprioceptieve methode wordt via therapiezolen het zenuwstelsel beïnvloed met als doel verschillende spierspanningen te verhogen of juist te verlagen. Er wordt hierbij vrijwel niet of weinig ondersteund. Deze methode wordt meestal toegepast door de podoposturaal therapeut. Hij past zoolelementen toe van geringe dikte (1 tot 3 mm) op dunne inlays. Door het dagelijks gebruik van deze inlays neemt het lichaam een andere stand aan en ontstaat een nieuw evenwicht.

Bij beide methodes kan het zijn dat een multidisciplinaire aanpak geadviseerd wordt. De fysiotherapeut kan een goede rol spelen bij de mobilisatie van het lichaam. Ook een manueel therapeut of chiropractor kan tot de mogelijkheden behoren.

Vind een praktijk

Heeft u rugklachten of een andere houdingsgerelateerde klacht zoals knie-, heup- of nekklachten? Neem dan gerust contact op met een van de Podozorgers. Wij staan u graag te woord. Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt!

Vind een praktijk

Bron headerfoto: freepik.com

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Xandra

  “Door een goede uitleg en wat aanpassingen van mijn voetenstand zag ik meteen m’n bekkenstand veranderen.”

 • format_quote

  Ervaring van Edwin

  “De zolen werken zeer goed. Na erg lang lopen is de pijnklacht nog een 2tje waar het zeker een 8 was.”

 • format_quote

  Ervaring van Bernard

  “Perfecte behandeling, had erg last van voeten, branderigheid met lang lopen of stilstaan. Voor deze klachten zolen aangemeten en sinds het begin geen last meer.”

 • format_quote

  Ervaring van Henriëtte

  “Ik ben erg goed geholpen, er wordt goed geluisterd en de klachten worden serieus genomen en behandeld. Ik ben erg tevreden!”

 • format_quote

  Ervaring van Gerda

  “De podoloog staat altijd voor ons klaar met tips en info en loopt graag een stapje harder voor zijn cliënten.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Bult bij de kleine teen

 • Kromme stand van de teen

Recente publicaties

 • 16 november 2023

  De hielspoormythe

  Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

  Door Lisette de Graauw

 • 31 oktober 2023

  Alles over schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet

  Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelingen van schade aan de kussentjes onder de voorvoet, ook bekend als vetkamerschade.

  Door Podozorg Nederland

 • 19 oktober 2023

  Teenpijn na een onschuldig stootje

  Heeft u uw teen gestoten? Als het kapsel en de bandjes om het teengewricht niet stevig genoeg meer zijn kan een instabiel teengewricht ontstaan.

  Door Nicole Drenth

 • 05 oktober 2023

  De juiste schoenmaat is belangrijk

  Een derde van de mannen en de helft van de vrouwen draagt schoenen die niet goed passen. Maar als schoenen niet goed passen kan dit klachten veroorzaken!

  Door Liesbeth Dijkshoorn

 • 19 september 2023

  Herstel zelf van een ontstoken peesplaat onder de voet

  Een ontstoken peesplaat onder de voet kan veel pijn veroorzaken. Het herstel van een peesplaat ontsteking heb je echter deels zelf in de hand.

  Door Angelique Bekkema

 • 08 september 2023

  Overgewicht en voetklachten

  Overgewicht of obesitas kan zorgen voor verschillende gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en gewrichtsklachten.

  Door Delia de Bliek