Wat zijn therapiezolen?

Een therapiezool is een inlegzool voor in uw schoen, die speciaal voor uw voet op maat wordt gemaakt. Het doel van de zool is om uw klacht te verhelpen, te verminderen of te voorkomen. Wat hiervoor nodig is, hangt af van uw klacht. Er zijn zolen die extra steun geven en zolen die een bepaald deel van de voet ontlasten. Er zijn ook zolen die de vorm van de voet wat corrigeren. Door te werken met hoogteverschillen in de zool en met hardere en zachtere materialen wordt een zool gemaakt die het juiste effect heeft op uw voet. Een therapiezool wordt altijd per paar aangeleverd.

In welke schoenen kan ik mijn zolen het beste dragen?

Het effect van een therapiezool wordt mede bepaald door de schoen waarin u de zool draagt. Wanneer u de therapiezool in de verkeerde schoen draagt, is het effect van de therapiezool veel minder, of zelf helemaal weg. Daarom kan het zijn dat u tijdelijk ook andere schoenen moet dragen.

De prijs of het merk van een schoen zegt niet altijd of de schoen ook geschikt is voor uw voet. Over het algemeen heeft een geschikte schoen voor therapiezolen de volgende kenmerken:

  • Pasvorm

    Kies een schoen in de juiste lengte- en breedtemaat. In pasvormschoenenwinkels kan het winkelpersoneel u goed helpen met het kiezen van de juiste maat.

  • Stijfheid van de zool

    Kies een schoen waarvan de zool alleen soepel is bij de tenen, waar de schoen moet buigen tijdens het lopen.

  • Stevige hiel

    De schoen geeft meer steun als het contrefort, dat is het deel van de schoen dat om uw hiel zit, niet goed indrukbaar is. Kies daarom een schoen met een stijf contrefort.

  • Hakhoogte

    Om te zorgen dat u stabiel staat, mag een hak maximaal 2-3 cm hoog zijn. Ook moet de hak breed genoeg zijn.

  • De bodem

    Wanneer u therapiezolen gaat dragen, kunt u het best schoenen kopen met een uitneembare binnenzool. Wanneer u de binnenzool eruit haalt, is er genoeg ruimte voor de therapiezool.

  • Maatwerk

    Therapiezolen worden op maat gemaakt in de vorm van de bodem van uw schoen(en). Maar iedere schoen heeft zijn eigen vorm. Daarom kan het zijn dat de therapiezolen niet in al uw schoenen even goed passen.

Wennen aan de therapiezolen

Wanneer u voor het eerst de op maat gemaakte therapiezolen gaat dragen, kunnen uw voeten moe aanvoelen en u kunt spierpijn krijgen. Het is daarom verstandig om het gebruik van de zolen geleidelijk aan op te bouwen zodat uw voeten kunnen wennen aan de nieuwe stand van de voet.

Wanneer u na 2 weken nog niet goed op de therapiezolen kunt lopen of pijnklachten krijgt door het dragen van de zolen, neem dan contact op om een vervroegde controle-afspraak te maken.

Controle-afspraak

Nadat u de zolen hebt ontvangen, komt u na 8 weken terug voor controle. Er wordt dan bekeken of de zolen goed werken of dat ze nog wat moeten worden aangepast. Wanneer u nog andere schoenen heeft die u graag wilt dragen maar waar de therapiezolen niet in passen, is het mogelijk een tweede paar therapiezolen op maat te laten maken.

Door het dragen van de therapiezolen, kunnen deze slijten en kan het effect van de zool veranderen. Daarom is het verstandig om één keer per jaar op controle te komen bij een PodoZorg-vestiging bij u in de buurt.

Hoe lang moet ik de therapiezolen blijven dragen?

Hoe lang u de therapiezolen moet blijven dragen, hangt af van de klacht waar u de zool voor draagt. In sommige gevallen hoeft u de zolen slechts voor een periode te dragen, in andere gevallen is het beter altijd zolen te blijven dragen. Overleg hierover met uw podoloog.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Johan

    “De podoloog van Podozorg luistert heel goed, vertelt over alles we ze doet, legt uit wat en waarom.”

  • format_quote

    Ervaring van Marieke

    “Duidelijk overleg over de doelen en voortgang van de behandeling. Er wordt verder gekeken dan de klachten om onderliggende oorzaken te achterhalen.”

  • format_quote

    Ervaring van Frans

    “Mijn hielspoorklachten bleken door mijn omhoogstaande grote teen te komen. Ik kreeg uitgebreide uitleg over oorzaak en oefeningen.”

  • format_quote

    Ervaring van Edwin

    “De zolen werken zeer goed. Na erg lang lopen is de pijnklacht nog een 2tje waar het zeker een 8 was.”

  • format_quote

    Ervaring van Jolanda

    “Heel veel behandelingen gehad, maar niets werkte tot ik bij Podozorg Almere kwam.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings

  • 20 juni 2024

    Valpreventie bij ouderen

    Leer hoe podologen en podotherapeuten bijdragen aan het voorkomen van valincidenten en ontvang tips voor veilig schoeisel en een veilige thuisomgeving.

    Door Ka Ho Liu

  • 30 mei 2024

    Hypermobiliteit en fibromyalgie

    Zorg en zelfzorg bij hypermobiliteit en fibromyalgie, met aandacht voor symptomen en de rol van de podotherapeut / (register) podoloog in de behandeling.

    Door Roy Gieling

  • 06 mei 2024

    Het sinus tarsi syndroom

    Leer alles over het sinus tarsi syndroom: oorzaken, symptomen, en behandelopties voor deze pijn aan de buitenzijde van de enkel.

    Door Erica Last