Wat is hallux rigidus?

Hallux is de Latijnse naam voor grote teen en rigidus betekent stijf, dus letterlijk vertaald: stijve grote teen. De belangrijkste oorzaak voor zo'n stijve teen is artrose aan het gewricht van de grote teen met het middenvoetsbeentje.

Bij artrose slijt het kraakbeen op de botuiteinden in het gewricht. Dit kraakbeen moet ervoor zorgen dat de botten soepel langs elkaar kunnen glijden. Een beetje slijtage is normaal bij het ouder worden. Maar artrose is overmatige slijtage. Het kraakbeen wordt dun, brokkelig of verdwijnt helemaal. Er komt steeds meer wrijving tussen de botten en dat doet pijn. Het gewricht wordt stijf en de teen kan niet meer goed op en neer bewegen.

Te strakke buigpees van de grote teen

Soms is een grote teen bij het lopen stijf, maar kunt u de teen als u zit en de voet losjes naar beneden hangt wel gewoon omhoog duwen. Dan is niet artrose de oorzaak maar is er een probleem met de buigpees van de grote teen.

Meer informatie

Oorzaken van een stijve grote teen

Artrose is vaak de oorzaak van een hallux rigidus. De kans op artrose neemt toe bij het ouder worden en artrose komt twee keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen.

Lees meer

Klachten van een stijve grote teen

Bij het lopen maakt uw voet een rollende beweging waarbij de grote teen meebeweegt. Dit heet afwikkelen. Vooral het omhoog bewegen van de teen is belangrijk bij het lopen, dat geeft dan ook de meeste klachten bij een hallux rigidus.

Lees meer

Diagnose van een stijve grote teen

Om de diagnose te stellen doet uw specialist een lichamelijk onderzoek. Hij/zij onderzoekt dan in hoeverre het gewricht van de grote teen kan bewegen

Lees meer

Behandelmogelijkheden van een stijve grote teen

Als uw specialist vaststelt dat u een hallux rigidus heeft, zal hij in de meeste gevallen een niet-operatieve behandeling starten. Wanneer deze behandeling niet (meer) helpt, kan een operatie uitkomst bieden.

Lees meer

Oefeningen om de klachten van een hallux rigidus te verminderen

In deze video tonen we u de oefeningen om de klachten van de hallux rigidus te verminderen. Als de oefening te pijnlijk is: stop dan en vraag uw voetspecialist van Podozorg voor advies.

Lees meer over de oefeningen

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Bart

    “Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

  • format_quote

    Ervaring van Marloes

    “Ik ervaar minder klachten zoals vermoeide benen, als ik andere schoenen heb voel ik het gelijk weer.”

  • format_quote

    Ervaring van Rosa

    “Ik ben heel tevreden over mijn steunzolen en ook over de behandeling en zou Podozorg Yerseke bij anderen aanraden.”

  • format_quote

    Ervaring van Ellen

    “Gisteren heb ik mij opgegeven voor de Vierdaagse en dankzij jouw hulp gaat het zeker goed komen met de voorbereidingen.”

  • format_quote

    Ervaring van G.F. Werner

    “Ik kom al jaren bij Podozorg Amsterdam voor mijn zooltjes en ben altijd erg goed geholpen.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 21 november 2024

    Een tarsale coalitie

    We spreken van een tarsale coalitie wanneer twee voetwortelbeentjes (gedeeltelijk) aan elkaar zijn vergroeid zijn tot één groter botstuk.

    Door Podozorg Nederland

  • 29 oktober 2024

    Pijnlijke voeten door lopen op hoge hakken

    Pijnlijke voeten en voetklachten door het lopen op hoge hakken? Ontdek veelvoorkomende problemen en tips om klachten te voorkomen.

    Door Podozorg Nederland

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings

  • 20 juni 2024

    Valpreventie bij ouderen

    Leer hoe podologen en podotherapeuten bijdragen aan het voorkomen van valincidenten en ontvang tips voor veilig schoeisel en een veilige thuisomgeving.

    Door Ka Ho Liu