Té hard, té snel of té veel

Veel sportblessures vallen onder de categorie overbelasting. Overbelasting in sport heeft vaak te maken met dat je in een té snel tempo bent gestart, té hard bent gegaan, of dat je té veel hebt gedaan in een té korte tijd. Dit klinkt eenvoudiger dan het is, want in de praktijk is het niet altijd even makkelijk om een antwoord te geven op de vraag wat nu de oorzaak was. Vaak heeft het te maken met de mate waarin het lichaam belastbaar is in relatie tot de sportbelasting.

Overbelasting

Het bewegingsapparaat bestaat uit spieren, pezen, gewrichtskapsels, banden en botten. Door het lichaam te belasten wordt het uithoudingsvermogen, kracht, sterkte en trekvastheid van het bewegingsapparaat aangepast aan het gemiddelde activiteitenniveau. Bij overbelasting is de kracht of intensiviteit op bijvoorbeeld een gewricht of spier te groot geweest. Vaak ontstaan er dan klein scheurtjes in het weefsel met als kenmerken pijn, stijfheid, warmte, zwelling en verlies van functie. Overbelasting komt zowel bij beginnende als bij goed getrainde sporters voor.

Herstel

Na een korte rustperiode is het bij overbelasting van belang dat er gedoseerd functioneel getraind wordt om de scheurtjes optimaal te herstellen. Het is echter van belang om de belastbaarheid op dat moment niet te overschrijden. Dit omdat bijvoorbeeld de banden van een gewricht tot enkele maanden nodig hebben voor herstel en een pees na negen maanden nog maar slechts 75% van zijn oorspronkelijke treksterkte heeft. Overbelasting op al deze reeds overbelaste lichaamsdelen kan leiden tot een chronische reactie met een vertraagd herstel of zelf aanpassingen waardoor functioneel herstel niet meer mogelijk is en je niet meer terugkomt op het oude niveau.

Bij het lichamelijk onderzoek naar overbelasting blessures kan geconcludeerd worden dat de stand van de voeten, enkels of knieën de klachten beïnvloeden of in stand houden. Mogelijk gaf dit voor de blessure geen problemen. Maar als een deel van het bewegingsapparaat minder belastbaar is dan kan al een kleine scheefstand van het lichaam tijdens het gaan en staan net te veel zijn en te veel trekkrachten of druk geven.

Een steunzool kan helpen bij het herstel door middel van correctie of ondersteuning aan de voet te bieden, waardoor trekkrachten en druk van het lichaam beter uitgelijnd zijn.

Vind een praktijk

Heeft u voetklachten door overbelasting? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Bronnen:

 • de Morree, J. J. (2008). Dynamiek van het menselijk bindweefsel: functie, beschadiging en herstel. Bohn Stafleu van Loghum.
 • Kamminga, T. H. (2011). De nieuwe warming-up. Tirion Sport, Utrecht.

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Lisette de Graauw . Zij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Sanne

  “Vriendelijk ontvangen en heel prettig geholpen. Fijn dat er een echo gemaakt is, en dus duidelijk werd hoe erg ziek mijn pees is.”

 • format_quote

  Ervaring van Lara

  “Vandaag voor de 2e keer bij Podozorg geweest. Voeten en zooltjes goed bekeken en podoloog concludeerde dat er nog meer resultaat behaald kan worden.”

 • format_quote

  Ervaring van Jolanda

  “Heel veel behandelingen gehad, maar niets werkte tot ik bij Podozorg Almere kwam.”

 • format_quote

  Ervaring van Rosa

  “Ik ben heel tevreden over mijn steunzolen en ook over de behandeling en zou Podozorg Yerseke bij anderen aanraden.”

 • format_quote

  Ervaring van Edwin

  “De zolen werken zeer goed. Na erg lang lopen is de pijnklacht nog een 2tje waar het zeker een 8 was.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Bult bij de kleine teen

 • Kromme stand van de teen

Recente publicaties

 • 16 november 2023

  De hielspoormythe

  Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

  Door Lisette de Graauw

 • 31 oktober 2023

  Alles over schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet

  Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelingen van schade aan de kussentjes onder de voorvoet, ook bekend als vetkamerschade.

  Door Podozorg Nederland

 • 19 oktober 2023

  Teenpijn na een onschuldig stootje

  Heeft u uw teen gestoten? Als het kapsel en de bandjes om het teengewricht niet stevig genoeg meer zijn kan een instabiel teengewricht ontstaan.

  Door Nicole Drenth

 • 05 oktober 2023

  De juiste schoenmaat is belangrijk

  Een derde van de mannen en de helft van de vrouwen draagt schoenen die niet goed passen. Maar als schoenen niet goed passen kan dit klachten veroorzaken!

  Door Liesbeth Dijkshoorn

 • 19 september 2023

  Herstel zelf van een ontstoken peesplaat onder de voet

  Een ontstoken peesplaat onder de voet kan veel pijn veroorzaken. Het herstel van een peesplaat ontsteking heb je echter deels zelf in de hand.

  Door Angelique Bekkema

 • 08 september 2023

  Overgewicht en voetklachten

  Overgewicht of obesitas kan zorgen voor verschillende gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en gewrichtsklachten.

  Door Delia de Bliek