Heb je moeite om je behandelplan te volgen?

Jouw therapietrouw is van groot belang voor een succesvolle podologiebehandeling. Heb je ooit moeite gehad om je steunzolen elke dag te dragen of om de oefeningen te doen die je (register) podoloog of podotherapeut (hierna 'podoloog') heeft aanbevolen? Je bent niet de enige! Therapietrouw, ook wel bekend als naleving of adherence, is de mate waarin een patiënt zich houdt aan het voorgeschreven behandelplan van een zorgverlener.

Veel mensen vinden dit lastig, maar het is heel belangrijk om je aan het behandelplan van je podoloog te houden.

In dit artikel

In dit artikel gaan we dieper op het belang van therapietrouw bij een podologische behandeling. Gebruik onderstaand overzicht om direct meer te lezen over een specifiek onderwerp.

Waarom is therapietrouw belangrijk?

Je podoloog geeft je een behandelplan om je klachten te verminderen en je beter te laten voelen. Dit kan bijvoorbeeld het dragen van steunzolen of het doen van specifieke oefeningen zijn. Als je deze adviezen niet opvolgt, kunnen je voetklachten blijven bestaan of zelfs erger worden. Niemand wil langer pijn hebben dan nodig is en iedereen wil zo lang mogelijk pijnvrij blijven lopen.

Voorkomen van problemen

Voor mensen met diabetes bijvoorbeeld, is het heel belangrijk om goed voor de voeten te zorgen. Dit kan ernstige complicaties zoals infecties en zelfs amputaties voorkomen. Dus door je behandeling goed te volgen, kun je grotere problemen in de toekomst voorkomen.

Kosten besparen

Als je de behandeling niet goed volgt, kan dit leiden tot extra bezoeken aan de podoloog, ingewikkeldere behandelingen en zelfs ziekenhuisopnames. Dit kost niet alleen veel tijd, maar kan ook veel geld kosten. Door je aan je behandelplan te houden, kun je deze kosten vermijden.

Wat kan therapietrouw lastig maken?

Begrip van de behandeling

Het kan lastig zijn om je behandeling te volgen als je niet goed begrijpt waarom deze belangrijk is. Daarom is het belangrijk dat je podoloog duidelijk uitlegt:

  • wat de oorzaak is van je klachten;
  • waarom je bepaalde dingen moet doen;
  • hoe dit je kan helpen;
  • na hoeveel tijd je verbetering van je klachten kunt verwachten.

De relatie met je podoloog

Een goede relatie met je podoloog helpt enorm. Als je je op je gemak voelt en weet dat je podoloog naar je luistert, ben je eerder geneigd om zijn of haar adviezen op te volgen. Het is ook belangrijk om samen met je podoloog te beslissen hoe de behandeling eruit komt te zien. Daarbij is het van groot belang om te bespreken wat jij van de podoloog verwacht en wat de podoloog van jou verwacht om tot een zo goed mogelijk behandelresultaat te komen.

Praktische problemen

Soms zijn er praktische problemen die het lastig maken om je behandeling te volgen. Dit kunnen kosten zijn, maar ook tijdgebrek door werk of gezin. Bespreek deze problemen met je podoloog, samen kunnen jullie zoeken naar oplossingen.

Hoe kun je je therapietrouw verbeteren?

Vraag om uitleg

Vraag je podoloog om duidelijke uitleg over je aandoening en behandeling. Begrijp je iets niet? Aarzel niet om vragen te stellen! Het kan helpen als de podoloog het behandelplan voor je op papier zet. Ook kunnen tekeningen of video's van de te volgen oefeningen helpen om deze goed te blijven uitvoeren.

Bespreek je voorkeuren

Praat met je podoloog over wat voor jou belangrijk is. Wat is jouw doel van de behandeling? Is een wandeling naar de brievenbus voor jou voldoende of wil je in de toekomst een wandeltocht van 10 kilometer kunnen volbrengen? Misschien zijn er aanpassingen mogelijk aan het behandelplan die beter bij jouw leven passen.

Hulp en herinneringen

Regelmatige vervolgafspraken en ondersteuning middels telefooncontact of het invullen van oefenschema’s kunnen enorm helpen. Ook kunnen technologieën zoals apps je helpen herinneren aan je afspraken en oefeningen.

Door deze tips te volgen, kun je het beste uit je behandeling halen en ervoor zorgen dat je klachten verminderen. Jouw gezondheid is het waard!

Maak een afspraak

Heb je last van pijnlijke voeten? Maak dan een afspraak bij één van onze praktijken. Onze Podozorgers helpen u graag verder! Klik op de onderstaande knop voor de dichstbijzijnde Podozorg praktijk!

Vind een praktijk

Gebruikte literatuur:

  • World Health Organization. (2003). Adherence to Long-term Therapies: Evidence for Action.
  • Boulton, A. J. M., Armstrong, D. G., & Kirsner, R. S. (2006). Clinical Care of the Diabetic Foot. American Diabetes Association.
  • DiMatteo, M. R. (2004). Variations in patients’ adherence to medical recommendations: A quantitative review of 50 years of research. Medical Care.
  • Horne, R., & Weinman, J. (1999). Patients’ beliefs about prescribed medicines and their role in adherence to treatment in chronic physical illness. Journal of Psychosomatic Research.
  • Ogedegbe, G., & Schoenthaler, A. (2006). A systematic review of the effects of home blood pressure monitoring on medication adherence. Journal of Clinical Hypertension.
  • Osterberg, L., & Blaschke, T. (2005). Adherence to medication. New England Journal of Medicine.
  • Haynes, R. B., McDonald, H., Garg, A. X., & Montague, P. (2002). Interventions for helping patients to follow prescriptions for medications. Cochrane Database of Systematic Reviews.
  • Elwyn, G., Frosch, D., & Thomson, R. (2012). Shared Decision Making: A Model for Clinical Practice. Journal of General Internal Medicine.
  • Fischer, M. A., Stedman, M. R., & Lii, J. (2010). Primary medication non-adherence: analysis of 195,930 electronic prescriptions. Journal of General Internal Medicine.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Herman

    “Een lastig te peilen kwaal waar de podoloog net zo lang aandacht aan heeft besteed tot het duidelijk werd waar ik precies last van had.”

  • format_quote

    Ervaring van Marieke

    “Duidelijk overleg over de doelen en voortgang van de behandeling. Er wordt verder gekeken dan de klachten om onderliggende oorzaken te achterhalen.”

  • format_quote

    Ervaring van Frans

    “Mijn hielspoorklachten bleken door mijn omhoogstaande grote teen te komen. Ik kreeg uitgebreide uitleg over oorzaak en oefeningen.”

  • format_quote

    Ervaring van Jesse

    “Zeer prettige en professionele bejegening. Ben al ruim 6 maanden aan het revalideren. Niet alleen het fysieke aspect , maar ook het mentale aspect krijgt aandacht.”

  • format_quote

    Ervaring van Xandra

    “Door een goede uitleg en wat aanpassingen van mijn voetenstand zag ik meteen m’n bekkenstand veranderen.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 30 december 2024

    Is echografie altijd onschadelijk?

    In principe kan iedereen met interesse in echografie diagnostisch onderzoek uitvoeren. Maar zijn er risico’s die niet voor iedereen zichtbaar zijn?

    Door Robert Wonink

  • 21 november 2024

    Een tarsale coalitie

    We spreken van een tarsale coalitie wanneer twee voetwortelbeentjes (gedeeltelijk) aan elkaar zijn vergroeid tot één groter botstuk.

    Door Podozorg Nederland

  • 29 oktober 2024

    Pijnlijke voeten door lopen op hoge hakken

    Pijnlijke voeten en voetklachten door het lopen op hoge hakken? Ontdek veelvoorkomende problemen en tips om klachten te voorkomen.

    Door Podozorg Nederland

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings