Het Joplin’s neuroma

Je hebt vandaag een paar mooie, maar net iets te smalle schoenen aan gehad. Of je was zo druk met je werk dat je niet in de gaten had dat je je voeten uren in dezelfde ongemakkelijke stand had. Je voeten doen zeer en je doet je schoenen uit. Ach, het gaat al wel weer over. Maar wat als dat pijnlijke dove gevoel nu ineens niet meer over gaat? Als je niet eens schoenen hebt gedragen en het laken van je bed dat nare gevoel al weer oproept. Wat is er toch mis met die teen? Deze klachten zouden kunnen passen bij een Joplin’s neuroma.

Wat is een Joplin’s neuroma?

Een Joplin’s neuroma is zenuwpijn door inklemming van een gevoelszenuw die aan de zijkant van de grote teen loopt. Het is zenuwpijn die komt en gaat en uiteindelijk niet meer over gaat. De zenuw kan op de duur een verharding in zijn verloop ontwikkelen: een zogenaamd neuroom.

De symptomen van een Joplin's neuroma

Het inklemmen van de zenuw kan gepaard gaan met een scherpe brandende of stekende pijn, tintelingen en een naar doof gevoel. Deze klachten zitten ter hoogte van de zijkant van het grote teengewricht en stralen uit richting de top van de grote teen. De eerste klachten gaan over als de schoenen uitgaan. In een later stadium komen de klachten het meest ’s nacht in rust voor en kan je er zelfs niet meer van slapen.

De oorzaken van een Joplin's neuroma

De meest voorkomende oorzaken van een Joplin’s neuroma zijn:

 • Een standsafwijking van de grote teen
 • Te smalle schoenen
 • Harde stiksels in de schoenen

Verder is een afwijkende stand van de voeten of afwijkend looppatroon een mogelijke oorzaak. Bij mensen die een erg dunne huid hebben met weinig onderhuids vetweefsel komt het ook voor. Er zijn nog meer oorzaken te noemen voor het ontstaan van Joplin’s. Alle oorzaken hebben gemeen dat ze druk geven op het grote teengewricht en irritatie aan de zenuw.

Een pijnlijke dove grote teen

Wat kan de podoloog aan een Joplin’s neuroma doen?

De (register) podoloog of podotherapeut van Podozorg kan corrigerende steunzolen maken om de afwijkende stand en het looppatroon te verbeteren. Het doel van deze steunzolen is de druk weg nemen op de zenuw. Daarnaast zijn schoenadviezen erg belangrijk. De schoenen moeten niet alleen van voldoende lengte zijn maar ook de juiste breedte hebben. Er zijn mogelijkheden voor tijdelijke oplossingen met:

Het is belangrijk om de druk op het grote teengewricht weg te nemen omdat deze klachten niet vanzelf zullen overgaan.

Prognose

Als je er op tijd bij bent dan zijn de verwachtte resultaten redelijk tot goed. Het is dan natuurlijk wel belangrijk om de adviezen van de behandelaar te blijven opvolgen. De kans dat er herhaling optreedt is anders erg groot.

Operatieve behandeling

Wanneer alle niet-operatieve behandelingen geen resultaat opleveren, kan gekeken worden of een operatie zou kunnen helpen. Bij deze operatie wordt een deel van de zenuw weggenomen.

Vind een praktijk

Herkent u zich in deze klachten? De (register) podoloog of podotherapeut van Podozorg kan u advies op maat geven om samen naar een optimale oplossing te zoeken. Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt!

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Jolanda Vos. Zij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Erik

  “Mijn zooltjes zitten perfect en ondersteunen feitelijk je hele lichaam”

 • format_quote

  Ervaring van Jolanda

  “Heel veel behandelingen gehad, maar niets werkte tot ik bij Podozorg Almere kwam.”

 • format_quote

  Ervaring van Adrie

  “Nadat ik de zolen ben gaan dragen zijn de klachten volledig verdwenen en heb ook geen medicijnen meer nodig.”

 • format_quote

  Ervaring van Marieke

  “Duidelijk overleg over de doelen en voortgang van de behandeling. Er wordt verder gekeken dan de klachten om onderliggende oorzaken te achterhalen.”

 • format_quote

  Ervaring van Herman

  “Een lastig te peilen kwaal waar de podoloog net zo lang aandacht aan heeft besteed tot het duidelijk werd waar ik precies last van had.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Bult bij de kleine teen

 • Kromme stand van de teen

Recente publicaties

 • 16 november 2023

  De hielspoormythe

  Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

  Door Lisette de Graauw

 • 31 oktober 2023

  Alles over schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet

  Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelingen van schade aan de kussentjes onder de voorvoet, ook bekend als vetkamerschade.

  Door Podozorg Nederland

 • 19 oktober 2023

  Teenpijn na een onschuldig stootje

  Heeft u uw teen gestoten? Als het kapsel en de bandjes om het teengewricht niet stevig genoeg meer zijn kan een instabiel teengewricht ontstaan.

  Door Nicole Drenth

 • 05 oktober 2023

  De juiste schoenmaat is belangrijk

  Een derde van de mannen en de helft van de vrouwen draagt schoenen die niet goed passen. Maar als schoenen niet goed passen kan dit klachten veroorzaken!

  Door Liesbeth Dijkshoorn

 • 19 september 2023

  Herstel zelf van een ontstoken peesplaat onder de voet

  Een ontstoken peesplaat onder de voet kan veel pijn veroorzaken. Het herstel van een peesplaat ontsteking heb je echter deels zelf in de hand.

  Door Angelique Bekkema

 • 08 september 2023

  Overgewicht en voetklachten

  Overgewicht of obesitas kan zorgen voor verschillende gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en gewrichtsklachten.

  Door Delia de Bliek