Wat is een ontstoken peesplaat onder de voet?

De officiële naam voor een ontstoken peesplaat onder de voet is fasciitis plantaris. Onder de voet loopt een sterke peesplaat, de fascia plantaris, van het hielbeen naar de voorvoet. De peesplaat ondersteunt de voet en vangt de schokken van het lopen op. Soms komt er een te grote spanning op de peesplaat en dan kunnen er scheurtjes of beschadigingen van de peesplaat ontstaan.

Hoe ontstaat een ontstoken peesplaat onder de voet?

Meestal ontstaat de ontsteking van de peesplaat door overbelasting. Mensen met overgewicht, een lopend of staand beroep, een verkorte achillespees of verkorte kuitspieren hebben eerder last van een ontstoken peesplaat. Het komt ook voor bij mensen die beginnen met hardlopen of een andere activiteit waarbij de voet belast wordt.

Welke klachten geeft een ontstoken peesplaat onder de voet?

De meest voorkomende klachten bij een ontstoken peesplaat zijn:

 • Pijn aan de onderzijde van de hiel;
 • Pijn bij de eerste paar stappen uit bed in de ochtend en startpijn na een tijd rust;
 • Meer pijn na een lichamelijke activiteit.

De ontsteking kan op verschillende plekken in de peesplaat zitten. Ofwel in het midden van de peesplaat, net voor de aanhechting aan het hielbeen, of bij de aanhechting van de peesplaat:

Ontstoken peesplaat onder de voet

Ontstoken peesplaat onder de voet

Ontstoken peesplaat onder de voet

Hoe kan de registerpodoloog de klacht herkennen?

De diagnose wordt gesteld op basis van uw verhaal en het lichamelijk onderzoek. Door middel van palpatie (drukken op de voet) kan de locatie van de pijn worden vastgesteld.

In het Hielpijncentrum zal de registerpodoloog tevens een echo maken met een echo apparaat. Met een echo van de peesplaat kan worden gezien of deze dikker is dan normaal en of er eventueel andere afwijkingen zijn die de oorzaak van de pijn zouden kunnen zijn.

Welke behandelingen zijn er voor deze klacht?

Meestal wordt gestart met rek en strekoefeningen van de kuitspieren in combinatie met therapiezolen en eventueel nog ontstekingsremmende en pijnstillende medicijnen (i.o. met een arts). Daarnaast zijn er nog andere mogelijkheden, de meest gekozen oplossingen zijn:

Waarom zou ik rekoefeningen moeten doen bij deze klacht?

Stretchen van de kuitspieren is de meest effectieve manier om van de klachten af te komen. De rekoefeningen, ook wel excentrische oefeningen genoemd zijn erg belangrijk voor het herstel. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat bij personen die rekoefeningen deden de pijn sneller verbeterde dan bij personen die dit niet deden. Uw registerpodoloog kan u instrueren hoe u deze oefeningen uit moet voeren.

Oefeningen om de peesplaat onder de voet te laten herstellen

In deze video laten wij u zien hoe u met oefeningen de peesplaat sneller kunt laten herstellen. Hoe eerder de fascitis plantaris wordt behandeld, des te groter de kans op herstel. Als u te lang wacht, kan de klacht verergeren en kan er meer schade aan de pees worden toegebracht.

Lees meer over de oefeningen

Vind een praktijk

Heeft u last van een ontstoken peesplaat onder uw voet? Onze Podozorgers helpen u graag verder. Klik op de onderstaande knop en vind een podozorg praktijk bij u in de buurt!

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Eric Wonink. Hij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Clasina

  “Podozorg Nieuwpoort reageerde snel op mijn mail en we konden ook vlug terecht voor een afspraak. De nieuwe zooltjes lopen fijn en we zijn dan ook heel tevreden.”

 • format_quote

  Ervaring van Maaike

  “Ben net teruggekomen van 4 dagen Disneyland Parijs, waar ik erg veel heb gelopen. Tot mijn verbazing heb ik geen last van rugpijn gehad.”

 • format_quote

  Ervaring van Nancy

  “Mijn dochter was meteen gewend aan de steunzolen, draagt de zolen elke dag en heeft ook geen last meer van haar achillespees.”

 • format_quote

  Ervaring van Johan

  “De podoloog van Podozorg luistert heel goed, vertelt over alles we ze doet, legt uit wat en waarom.”

 • format_quote

  Ervaring van Adrie

  “Nadat ik de zolen ben gaan dragen zijn de klachten volledig verdwenen en heb ook geen medicijnen meer nodig.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Bult bij de kleine teen

 • Kromme stand van de teen

Recente publicaties

 • 16 november 2023

  De hielspoormythe

  Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

  Door Lisette de Graauw

 • 31 oktober 2023

  Alles over schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet

  Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelingen van schade aan de kussentjes onder de voorvoet, ook bekend als vetkamerschade.

  Door Podozorg Nederland

 • 19 oktober 2023

  Teenpijn na een onschuldig stootje

  Heeft u uw teen gestoten? Als het kapsel en de bandjes om het teengewricht niet stevig genoeg meer zijn kan een instabiel teengewricht ontstaan.

  Door Nicole Drenth

 • 05 oktober 2023

  De juiste schoenmaat is belangrijk

  Een derde van de mannen en de helft van de vrouwen draagt schoenen die niet goed passen. Maar als schoenen niet goed passen kan dit klachten veroorzaken!

  Door Liesbeth Dijkshoorn

 • 19 september 2023

  Herstel zelf van een ontstoken peesplaat onder de voet

  Een ontstoken peesplaat onder de voet kan veel pijn veroorzaken. Het herstel van een peesplaat ontsteking heb je echter deels zelf in de hand.

  Door Angelique Bekkema

 • 08 september 2023

  Overgewicht en voetklachten

  Overgewicht of obesitas kan zorgen voor verschillende gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en gewrichtsklachten.

  Door Delia de Bliek