Een voorbeeld uit de praktijk

Een patiënt (man, 51 jaar en een actieve sporter) komt binnen via een fysiotherapeut. Hij heeft klachten aan de binnenzijde van zijn knie en krijgt deze al na 300 meter wandelen. Hierdoor is hij zijn avondrondje samen met zijn vrouw kwijt. Hij fietst wel veel en dacht in eerste instantie dat de klachten ook kwamen van of door het vele fietsen.

De patiënt had al een volledige dynamische analyse meting laten maken op de fiets zodat op en aan de fiets alles goed was afgesteld. Toch kwamen er niet veel bijzonderheden uit en de klachten met wandelen waren nog steeds aanwezig.

Van fysiotherapeut naar register sportpodoloog

Uiteindelijk een verwijzing naar de fysiotherapeut. Hier is de knie behandeld, losgemaakt en ook gekeken naar de functietesten van de knie en alle spieren rondom de knie. Verschillende spieren zijn losgemaakt, zowel rondom de knie als boven de knie, maar de klachten bleven. Omdat de behandelend fysiotherapeut en ik al vaker met succes hadden samengewerkt kwam het voorstel om er eens met een andere blik naar te laten kijken.

De patiënt komt binnen en heeft bewust zijn oudere wandelschoenen meegenomen: een Meindl waar al de nodige kilometers op waren gelopen. Wat mij opviel was dat de rechter slijtzool meer was versleten en dat de rechter tussenzool veel meer plooien aan de buitenzijde vertoonde ten opzichte van linker slijtzool. Verder was er veel slijtage onder de bal van de voet, meer dan gebruikelijk.

Lichamelijk onderzoek

Nadat ik de patiënt had laten lopen over de elektronische plaat, wat de hele voetbeweging meet, viel het mij op dat de linkervoet meer beperking vertoonde in de beweging dan rechts. De rechtervoet werd meer naar buiten geplaatst. Dit lopen gebeurde binnen de 5 meter van de praktijk.

In het lichamelijk onderzoek kwam in eerste instantie niet veel bijzonders naar voren. De bewegingsuitslagen van de voet waren redelijk gelijk en alle testen waren negatief, behalve dat een diepe heupspier aan de linkerzijde sterk verkort was (de iliopsoas). Vervolgens wilde ik kijken of we de klachten konden opwekken door de patiënt te laten lopen op de loopband op het tempo wat hij gewend was.

Loopanalyse

Ik heb diverse markeringen aangebracht op zijn lichaam om hoeken op te kunnen meten en met camera’s aan laten lopen met een programma om alles te kunnen analyseren, op 5 km per uur wat een redelijk normaal tempo was voor zijn conditie, postuur en leeftijd. Dit hebben we gedaan zowel op blote voeten als op schoenen. Wat nu opviel, omdat hij minder op zijn houding lette, was dat hij met het linker been naar voren ging staan. Op mijn vraag of hij altijd zo ging staan gaf hij bevestigend antwoord. Zo stond hij gemakkelijk.

Daarna vielen zijn grote stappen op tijdens het lopen. Afzet en hiellanding waren beide met een overstrekking van de knieën. De knie fungeerde dus niet meer als een schokdemper, wat de knie van nature natuurlijk wel is. Verder viel op dat de stap die hij rechts maakte iets groter was dan links, vooral met de schoenen aan.

Ook compenseerde de patiënt in de heup. Door de verkorte spier in de linker heup, was er links een verminderde heupstrekking en ging hij rechts compenseren. Hierdoor zwaaide het rechter been verder naar voren en naar buiten (exorotatie), waardoor hij rechts sterk op de buitenzijde van zijn hak lande. Hierdoor zag je ook op beeld dat er een overstrekking kwam op mediale collaterale banden van de knie en vooral op de pes anserinus. Daar waar hij ook aangaf dat de klachten waren.

Aanpassing van loopstijl

Nadat we de loopstijl hadden geanalyseerd en met andere instructies nogmaals op de loopband hadden laten lopen op 5 km snelheid merkte hij dat dit heel anders liep. Lichter. Wel had hij nu in de gaten dat de linker heup wel eens deels de veroorzaker kon zijn van zijn knieklacht samen met zijn loopstijl.

Blij met deze analyse ging hij huiswaarts om met de nieuwe instructies aan zijn loopstijl te werken en oefeningen om de diepe heupspier op lengte te krijgen. Dit in overleg met de behandelend fysiotherapeut kan die hem verder helpen om alles weer in balans te krijgen.

Maak een afspraak

Laat een register sportpodoloog eens kijken naar je loopstijl om een leven lang te kunnen wandelen. Klik op de onderstaande knop voor een overzicht van onze Podozorg vestigingen. Met meer dan 100 vestigingen, zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt!

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Jacqueline Lakeman. Zij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Maaike

  “Ben net teruggekomen van 4 dagen Disneyland Parijs, waar ik erg veel heb gelopen. Tot mijn verbazing heb ik geen last van rugpijn gehad.”

 • format_quote

  Ervaring van Sanne

  “Vriendelijk ontvangen en heel prettig geholpen. Fijn dat er een echo gemaakt is, en dus duidelijk werd hoe erg ziek mijn pees is.”

 • format_quote

  Ervaring van Karin

  “Zes weken geleden ben ik geholpen door Podozorg. Na 2 jaar pijn is hier uiteindelijk een juiste diagnose gesteld en ik ben nu bijna pijnvrij!”

 • format_quote

  Ervaring van Adrie

  “Nadat ik de zolen ben gaan dragen zijn de klachten volledig verdwenen en heb ook geen medicijnen meer nodig.”

 • format_quote

  Ervaring van Herman

  “Een lastig te peilen kwaal waar de podoloog net zo lang aandacht aan heeft besteed tot het duidelijk werd waar ik precies last van had.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Bult bij de kleine teen

 • Kromme stand van de teen

Recente publicaties

 • 16 november 2023

  De hielspoormythe

  Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

  Door Lisette de Graauw

 • 31 oktober 2023

  Alles over schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet

  Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelingen van schade aan de kussentjes onder de voorvoet, ook bekend als vetkamerschade.

  Door Podozorg Nederland

 • 19 oktober 2023

  Teenpijn na een onschuldig stootje

  Heeft u uw teen gestoten? Als het kapsel en de bandjes om het teengewricht niet stevig genoeg meer zijn kan een instabiel teengewricht ontstaan.

  Door Nicole Drenth

 • 05 oktober 2023

  De juiste schoenmaat is belangrijk

  Een derde van de mannen en de helft van de vrouwen draagt schoenen die niet goed passen. Maar als schoenen niet goed passen kan dit klachten veroorzaken!

  Door Liesbeth Dijkshoorn

 • 19 september 2023

  Herstel zelf van een ontstoken peesplaat onder de voet

  Een ontstoken peesplaat onder de voet kan veel pijn veroorzaken. Het herstel van een peesplaat ontsteking heb je echter deels zelf in de hand.

  Door Angelique Bekkema

 • 08 september 2023

  Overgewicht en voetklachten

  Overgewicht of obesitas kan zorgen voor verschillende gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en gewrichtsklachten.

  Door Delia de Bliek