Wat houdt de ziekte van Ledderhose in?

De ziekte van Ledderhose is een voetaandoening waarbij, in de peesplaat onder de voet, harde knobbels ontstaan. Deze knobbels ontstaan door een goedaardige woekering van het bindweefsel in de peesplaat onder de voet. De knobbels groeien over het algemeen heel langzaam en bevinden zich meestal aan de binnenzijde van de voetboog. De knobbels zijn echter niet altijd zichtbaar. De oorzaak van deze goedaardige woekering is tot op heden onbekend.

Knobbels onder de voeten (de ziekte van Ledderhose)

1 = hielbeen 2 = knobbel door Ledderhose 3 = peesplaat

Wat zijn de symptomen van de ziekte van Ledderhose?

De klachten die voorkomen bij de ziekte van Ledderhose verschillen erg per patiënt. Sommigen hebben erg veel last van de knobbel(s) terwijl anderen de knobbel(s) bijna niet voelen. Het ontstaan van de knobbels is in principe pijnloos. Echter kan een afwijkende voetstand leiden tot overmatige tractie aan de peesvezels rondom de knobbels, wat irritatie tot gevolg kan hebben. Deze irritatie kenmerkt zich door een trekkend gevoel en een brandende pijn onder de voet tijdens het staan en lopen.

Ook kan men hielpijn krijgen als gevolg van de overmatige tractie. Door de knobbels onder de voet kan de peesplaat zijn functie niet goed uitvoeren. Hierdoor kan de pees verkorten, wat weer kan leiden tot een afwijkende voetstand.

Knobbels zichtbaar binnen voetboogVerdikking zichtbaar in voetzool binnen rode cirkel

Links: Aan de binnen van de voetboog zijn de knobbels duidelijk zichtbaar.
Rechts: Binnen de rode cirkel is een verdikking in de voetzool zichtbaar.

Wie krijgt de ziekte van Ledderhose?

Hoewel de exacte oorzaak onbekend is, zijn er wel een aantal risicofactoren bekend:

 • Erfelijke aanleg
 • Herhaalde schade aan de peesplaat
 • Diabetes Mellitus
 • Chronische leverziekten
 • Gebruik van anti-epileptica
 • Alcoholconsumptie
 • Roken

Hoe behandelt de podoloog/podotherapeut de ziekte van Ledderhose?

Mensen die geen of weinig klachten ervaren, behoeven geen behandeling. Bij mensen met pijnklachten wordt allereerst geprobeerd met conservatieve behandelingen (= niet operatief) de pijn te verzachten. De podoloog/podotherapeut kan daar goed bij helpen.

Schoenadvies

Als de diagnose 'de ziekte van Ledderhose' gesteld is, beoordeelt de podoloog/podotherapeut eerst of adequate schoenen de pijnklachten kan verminderen. Indien dit het geval is, behoeft de patiënt geen verdere behandeling. Bij mensen met Ledderhose is het advies om schoenen te dragen met een dikke, stugge zool die zeer gemakkelijk afrolt. Zo’n schoen kan de spanning op de peesplaat verminderen.

Steunzolen

Goede steunzolen kunnen de spanning op de peesplaat en de druk op de knobbels verminderen. Bij mensen bij wie de knobbels duidelijk zichtbaar zijn, gaat dit vaak goed. Dan wordt er een uitsparing gemaakt op de plekken van de knobbels zodat de druk op de knobbels verminderd.

Echter, niet bij iedereen met Ledderhose zijn de knobbels vanaf de buitenkant zichtbaar. Hierdoor is het mogelijk dat een verkeerde diagnose gesteld wordt, met steunzolen die niet passend zijn bij Ledderhose tot gevolg. Een echografisch onderzoek kan dan uitkomst bieden.

Echografisch onderzoek van de ziekte van Ledderhose

Echografische beelden van knobbels onder de voet

Soms geeft een afwijkende voetstand extra spanning op de peesplaat. Bijvoorbeeld bij mensen met een knikvoet. Deze toename aan spanning kan leiden tot kleine scheurtjes in de peesplaat. Bij mensen met Ledderhose geeft dit extra problemen, omdat de scheurtjes niet normaal genezen. De podoloog/podotherapeut kan steunzolen vervaardigen die de knikstand corrigeert en tegelijk de druk op de knobbels vermindert.

Adviseren en informeren over andere behandelmogelijkheden

Verwacht de podoloog/podotherapeut dat schoenadvies eventueel in combinatie met steunzolen u niet van de klachten zal helpen, of heeft de behandeling onvoldoende resultaat gehad, dan zal de podoloog/podotherapeut u adviseren en informeren over andere behandelmogelijkheden. Denk hierbij aan:

De podoloog/podotherapeut kan bij deze behandelingen alleen een adviserende en informerende rol spelen.

Vind een praktijk

Heeft u last van knobbels onder uw voeten? Met meer dan 100 Podozorg praktijken is er altijd een Podozorger bij u in de buurt! Klik op de onderstaande knop en vind een de dichtstbijzijnde Podozorg praktijk.

Vind een praktijk

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Pieter

  “Als je rugklachten hebt zou ik deze podoloog 100 van de 100 keer aanbevelen!”

 • format_quote

  Ervaring van Joyce

  “Bij Podozorg werd ik goed en deskundig geholpen. Vooraf werd een duidelijke analyse gemaakt van het klachtenbeeld.”

 • format_quote

  Ervaring van Johan

  “De podoloog van Podozorg luistert heel goed, vertelt over alles we ze doet, legt uit wat en waarom.”

 • format_quote

  Ervaring van Bernard

  “Perfecte behandeling, had erg last van voeten, branderigheid met lang lopen of stilstaan. Voor deze klachten zolen aangemeten en sinds het begin geen last meer.”

 • format_quote

  Ervaring van Jesse

  “Zeer prettige en professionele bejegening. Ben al ruim 6 maanden aan het revalideren. Niet alleen het fysieke aspect , maar ook het mentale aspect krijgt aandacht.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Kromme stand van de teen

 • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

 • 20 juni 2024

  Valpreventie bij ouderen

  Valpreventie bij ouderen: leer hoe podologen en podotherapeuten helpen valincidenten te voorkomen en lees tips voor veilig schoeisel en thuisomgeving.

  Door Ka Ho Liu

 • 30 mei 2024

  Hypermobiliteit en fibromyalgie

  Zorg en zelfzorg bij hypermobiliteit en fibromyalgie, met aandacht voor symptomen en de rol van de podotherapeut / (register) podoloog in de behandeling.

  Door Roy Gieling

 • 06 mei 2024

  Het sinus tarsi syndroom

  Leer alles over het sinus tarsi syndroom: oorzaken, symptomen, en behandelopties voor deze pijn aan de buitenzijde van de enkel.

  Door Erica Last

 • 28 maart 2024

  Het inzetten van e-Health bij voetklachten

  E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

  Door Jacqueline Lakeman

 • 07 maart 2024

  Voetoefeningen bij hielpijn

  Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

  Door Ellen Karsdorp

 • 25 januari 2024

  Wintersport en voetklachten

  Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

  Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen