Oorzaak van knieklachten

De meeste knieklachten ontstaan door overbelasting. Deze kunnen ontstaan door een afwijkende voetstand of het verkeerd neerzetten van de voet tijdens het lopen. Wanneer tijdens het lopen de enkel te veel naar binnen of naar buiten kantelt, heeft dit effect op de knie en de structuren rondom de knie. Door de verkeerde stand van de voet raken de kniebanden overbelast.

Ook tijdens sporten kunnen knieklachten ontstaan. Tijdens het sporten kan er een verdraaiing van de knie optreden. Hierbij draait het onderbeen één kant op terwijl de voet blijft staan.

Artrose is ook een vorm van overbelasting. We zien het vaak bij mensen die zwaar werk verrichten en bij oudere mensen. Door overbelasting slijt het kraakbeen in het kniegewricht.

Symptomen van knieklachten

Pijn, instabiliteit, verminderde beweeglijkheid en het gevoel dat de knie op slot zit. Bij knieletsel zien we vaak een snel optredende zwelling die zeer pijnlijk is. Klachten van iemand met artrose zijn: pijn bij bewegen, stijfheid (met name in de ochtend) en een verminderde beweeglijkheid.

Knieklachten? Er is wat aan te doen!

Voorbeelden van veel voorkomende klachten aan de knie

Springersknie (jumpers knee)

Bij een jumpers knee is er schade opgetreden bij de aanhechting van de pees aan de onderkant van de knieschijf.

Er is vaak een zeurende pijn onder de knieschijf aanwezig, tijdens of net na het sporten. De klachten ontstaan geleidelijk en kunnen geleidelijk aan erger worden. Vaak voelt de knie na het sporten en ’s morgens bij het opstaan stijf en pijnlijk aan.

Een jumpers knee komt vaak voor bij volleyballers en basketballers aangezien zij veel moeten springen.

Overbelasting van de kniebanden

De kniebanden, maar ook de spieren en pezen spelen een belangrijke rol bij het buigen en strekken van de knie. De kniebanden zorgen ook voor stevigheid.

Klachten aan de kniebanden kunnen veroorzaakt worden door een afwijkende voetstand. Een x-stand van de knieën kan ontstaan doordat de voeten naar binnen kantelen tijdens het lopen. Hierdoor ontstaat er meer rek op de binnenste knieband. Het naar buiten kantelen van de voeten veroorzaakt een O-stand, waardoor er meer rek op de buitenste knieband ontstaat. Door overmatige rek op de kniebanden kunnen er pijnklachten ontstaan.

Morbus Osgood Schlatter

Vlak onder de knie zit de bovenbeenspier vast aan het scheenbeen. Bij Osgood-Schlatter is die plek wat verdikt en pijnlijk. Door overbelasting ontstaat er teveel trekkracht op de aanhechting van de kniepees. Dit komt vooral voor bij kinderen die snel groeien en veel sporten.

Een afwijkende voetstand of het verkeerd afwikkelen van de voeten kan deze klacht beïnvloeden. Er ontstaat hierdoor een verkeerde belasting van de knie waardoor de klachten kunnen ontstaan of juist verergeren.

Patellofemoraal pijnsyndroom

De oorzaak is vaak een afwijkende stand van de knie. Wanneer er sprake is van een x-stand van de knie, waarbij de knie naar binnen kantelt, sluit de knieschijf niet goed aan in de groeve. Er ontstaat een zeurende pijn achter en rondom de knieschijf of knieholte. De pijn wordt erger bij het langdurig in dezelfde houding zitten of door traplopen of fietsen tegen de brug op. Intensief sporten is vaak pijnlijk. Vaak is er een gevoel ven instabiliteit en een krakend geluid bij het bewegen van de knie.

Een afwijkende stand van de knieën kan het gevolg zijn van een afwijkende stand van de voeten. Een afwijkende voet- en/of kniestand in combinatie met veel traplopen en fietsen kan klachten geven.

Lopersknie (tractus iliotibialis frictiesyndroom)

De klachten worden vaak veroorzaakt door overbelasting. Deze klachten komen dan ook vaak voor bij sporters (m.n. bij hardlopers). De pijnklachten zijn aan de buitenzijde van de knie gelokaliseerd.

De klachten kunnen ook worden veroorzaakt door een afwijkende voetstand of door een beenlengteverschil.

Wat doet de (register) podoloog of podotherapeut?

Een podoloog kan tijdens het onderzoek de stand en afwikkeling van de voet, enkel en knie controleren. Wanneer tijdens het lopen de enkel te veel naar binnen of naar buiten kantelt heeft dit effect op de knie en de structuren rondom de knie. De podoloog kan dan de voetstand of voetafwikkeling corrigeren met behulp van steunzolen en een goed schoenadvies geven.

Artrose kan niet genezen maar ook hier kunnen we met een steunzool de pijn verminderen en zorgen voor een betere afwikkeling van de voet.

Vind een praktijk

Heeft u last van knieklachten? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Erica Last. Zij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Bart

  “Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

 • format_quote

  Ervaring van Sanne

  “Vriendelijk ontvangen en heel prettig geholpen. Fijn dat er een echo gemaakt is, en dus duidelijk werd hoe erg ziek mijn pees is.”

 • format_quote

  Ervaring van Herman

  “Een lastig te peilen kwaal waar de podoloog net zo lang aandacht aan heeft besteed tot het duidelijk werd waar ik precies last van had.”

 • format_quote

  Ervaring van Marloes

  “Ik ervaar minder klachten zoals vermoeide benen, als ik andere schoenen heb voel ik het gelijk weer.”

 • format_quote

  Ervaring van Sija

  “Na een week steunzolen dragen had ik al minder pijn. Nu gaat het super goed en kan ik weer kilometers lopen zonder pijn.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Kromme stand van de teen

 • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

 • 20 juni 2024

  Valpreventie bij ouderen

  Valpreventie bij ouderen: leer hoe podologen en podotherapeuten helpen valincidenten te voorkomen en lees tips voor veilig schoeisel en thuisomgeving.

  Door Ka Ho Liu

 • 30 mei 2024

  Hypermobiliteit en fibromyalgie

  Zorg en zelfzorg bij hypermobiliteit en fibromyalgie, met aandacht voor symptomen en de rol van de podotherapeut / (register) podoloog in de behandeling.

  Door Roy Gieling

 • 06 mei 2024

  Het sinus tarsi syndroom

  Leer alles over het sinus tarsi syndroom: oorzaken, symptomen, en behandelopties voor deze pijn aan de buitenzijde van de enkel.

  Door Erica Last

 • 28 maart 2024

  Het inzetten van e-Health bij voetklachten

  E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

  Door Jacqueline Lakeman

 • 07 maart 2024

  Voetoefeningen bij hielpijn

  Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

  Door Ellen Karsdorp

 • 25 januari 2024

  Wintersport en voetklachten

  Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

  Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen