Voet met een hoge wreef

Vele mensen hebben een holvoet. Deze voet kenmerkt zich door een hoge wreef en de voet staat meer naar buiten gekanteld. Ook is er vaak sprake van een spitse stand van de voorvoet met een eerste straal die vaak spitser staat dan de vijfde straal aan de buitenzijde van de voet. Tevens is er vaak een kortere achillespees. Dit tezamen met een gespannen peesblad van de voetzool zorgt ervoor dat er klachten kunnen ontstaan.

Hoe ontstaat een holvoet?

Holvoeten worden vaak veroorzaakt door een neurologische aandoening. Door deze aandoening aan de zenuwen worden de voetspieren niet goed aangestuurd. Ook komen holvoeten vaker voor in bepaalde families, maar holvoeten komen ook voor zonder erfelijke of neurologische oorsprong.

Welke klachten geeft een holvoet?

De klachten die holvoeten kunnen veroorzaken zijn afhankelijk van de ernst van de holvoet. Ook de belasting op de voet speelt hier een belangrijke rol. Klachten die vaak gezien worden bij holvoeten zijn bijvoorbeeld klauwtenen. Klauwtenen geven vaak problemen bij het dragen van smaller schoeisel. Hier kunnen dan drukplekken op de tenen ontstaan. Door de holle stand en de vaak kortere achillespees ontstaat er meer druk op de voorvoet. Dit gebeurt zowel in stand als tijdens het lopen. Deze toename van druk op de voorvoet kan er voor zorgen dat er metatarsalgie ontstaat, welke een verzamelnaam is voor verschillende voorvoetklachten. Doordat een holvoet vaak meer naar buiten gekanteld staat kunnen er pees en band problemen ontstaan. Ook is er een groter risico op het verzwikken van de enkel.

Welke behandelingen zijn er voor een holvoet?

Bij behandeling van een holle voet wordt er meestal in eerste instantie gekozen voor een niet operatieve behandeling. Een registerpodoloog kan de oorzaak van de klachten ten gevolge van een holvoet in kaart brengen en samen met u een passend therapieplan opstellen. Tot de behandelmogelijkheden horen therapiezolen. Deze zullen de voet stabiliseren, de druk ontlasten en waar mogelijk corrigeren. Hierdoor kunnen klachten vaak aanzienlijk afnemen. Verder kan de registerpodoloog u adviseren over schoenen, schoenaanpassingen, taping/brace, pedicure, fysiotherapie of (semi)orthopedisch schoeisel.

Indien bovenstaande behandelingen niet afdoende effectief blijken kan de (register) podoloog of podotherapeut verwijzen naar een orthopedisch voet- en enkelspecialist.

Vind een praktijk

Heeft u last van een holvoet? Onze Podozorgers helpen u graag verder! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Peter van Dasselaar. Hij is podotherapeut, (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Edwin

  “De zolen werken zeer goed. Na erg lang lopen is de pijnklacht nog een 2tje waar het zeker een 8 was.”

 • format_quote

  Ervaring van Clasina

  “Podozorg Nieuwpoort reageerde snel op mijn mail en we konden ook vlug terecht voor een afspraak. De nieuwe zooltjes lopen fijn en we zijn dan ook heel tevreden.”

 • format_quote

  Ervaring van Nancy

  “Mijn dochter was meteen gewend aan de steunzolen, draagt de zolen elke dag en heeft ook geen last meer van haar achillespees.”

 • format_quote

  Ervaring van Rosa

  “Ik ben heel tevreden over mijn steunzolen en ook over de behandeling en zou Podozorg Yerseke bij anderen aanraden.”

 • format_quote

  Ervaring van Sanne

  “Vriendelijk ontvangen en heel prettig geholpen. Fijn dat er een echo gemaakt is, en dus duidelijk werd hoe erg ziek mijn pees is.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Bult bij de kleine teen

 • Kromme stand van de teen

Recente publicaties

 • 25 januari 2024

  Wintersport en voetklachten

  Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

  Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

 • 11 januari 2024

  Alles over beenlengteverschil

  Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

  Door Mienke van der Goot

 • 14 december 2023

  De expertise van de therapeut

  Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

  Door David Bosman

 • 16 november 2023

  De hielspoormythe

  Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

  Door Lisette de Graauw

 • 31 oktober 2023

  Alles over schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet

  Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelingen van schade aan de kussentjes onder de voorvoet, ook bekend als vetkamerschade.

  Door Podozorg Nederland

 • 19 oktober 2023

  Teenpijn na een onschuldig stootje

  Heeft u uw teen gestoten? Als het kapsel en de bandjes om het teengewricht niet stevig genoeg meer zijn kan een instabiel teengewricht ontstaan.

  Door Nicole Drenth