“Ik krijg er kromme tenen van!”

Help mijn tenen gaan krom staan! Wat nu? Dit is een veel voorkomende hulpvraag in de praktijk. Kromme tenen hoeven overigens niet altijd klachten te geven.

Hoe ontstaan kromme tenen (ook wel hamertenen en klauwtenen genoemd)?

Dit kan verschillende oorzaken hebben. Een veel voorkomende oorzaak is het doorzakken van de voorvoet. Dit gaat vaak gepaard met het slapper worden van de kleine voetspieren waardoor de dwarse voetboog doorzakt en er meer druk ontstaat op de middelste voorvoet gewrichten ook wel MTP-gewrichten genoemd. Om de voet in balans te houden gaan de tenen vanzelf een andere stand aannemen.

Wist je dat?

Wat voor een klachten kunnen hamer- en klauwtenen geven?

Naast het feit dat mensen het meestal niet mooi vinden kan een afwijkende tenenstand extra eelt veroorzaken onder de teentoppen, voorvoetgewrichtjes of bovenop de teen als de hamerteen tegen de bovenkant van de schoen aankomt. Ook de teen nagels kunnen een afwijkende vorm krijgen en/of ingroeien als er druk op de teentop komt. In combinatie met een doorgezakte voorvoet kan het klachten geven in de hele voorvoet.

Hamertenen en klauwtenen

Wat kan ik doen om kromme tenen te voorkomen?

Koop om te beginnen goed passend schoeisel. Let hierbij goed op de juiste lengte en breedtemaat. Laat u hierover adviseren in een gespecialiseerde schoenwinkel. Houd er rekening mee dat uw voeten door de jaren heen kunnen veranderen. Schrik dus niet als u opeens een maat groter nodig heeft dan u altijd gehad heeft.

Loop thuis regelmatig op blote voeten om de kleine voetspiertjes te blijven trainen om het doorzakken van de voorvoet te voorkomen.

Mijn tenen staan al krom. Wat nu?

Niet-operatief

Niet-operatieve behandelingen voor een kromme stand van de teen zijn vooral gericht om pijn te verminderen. Behandelingen die kunnen worden ingezet zijn onder andere:

Operatief

Er zijn verschillende manieren om een hamerteen of klauwteen te opereren. Uw specialist bepaalt aan de hand van de oorzaak en de ernst van de klauwteen of hamerteen welke operatie het beste bij u past.

Vind een praktijk

Heeft u last van hamertenen of klauwtenen? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind en Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Nancy

  “Mijn dochter was meteen gewend aan de steunzolen, draagt de zolen elke dag en heeft ook geen last meer van haar achillespees.”

 • format_quote

  Ervaring van Daniël

  “Ik ben zeer zeer tevreden over de wijze waarop de podoloog van Podozorg de pijn in mijn voet heeft verholpen. Ik liep al zeker een jaar met pijn in mijn rechter voorvoet!”

 • format_quote

  Ervaring van Henriëtte

  “Ik ben erg goed geholpen, er wordt goed geluisterd en de klachten worden serieus genomen en behandeld. Ik ben erg tevreden!”

 • format_quote

  Ervaring van Adrie

  “Nadat ik de zolen ben gaan dragen zijn de klachten volledig verdwenen en heb ook geen medicijnen meer nodig.”

 • format_quote

  Ervaring van Bernard

  “Perfecte behandeling, had erg last van voeten, branderigheid met lang lopen of stilstaan. Voor deze klachten zolen aangemeten en sinds het begin geen last meer.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Kromme stand van de teen

 • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

 • 28 maart 2024

  Het inzetten van e-Health bij voetklachten

  E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

  Door Jacqueline Lakeman

 • 07 maart 2024

  Voetoefeningen bij hielpijn

  Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

  Door Ellen Karsdorp

 • 25 januari 2024

  Wintersport en voetklachten

  Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

  Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

 • 11 januari 2024

  Alles over beenlengte­verschil

  Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

  Door Mienke van der Goot

 • 14 december 2023

  De expertise van de therapeut

  Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

  Door David Bosman

 • 16 november 2023

  De hielspoormythe

  Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

  Door Lisette de Graauw