Voetproblemen bij het hardlopen

Al jaren loop ik hard, met veel plezier, echter, de laatste tijd krijg ik steeds vaker te maken met blessures zoals achillespees- en kuitklachten, branderige voorvoeten en stekende pijn in het grote teengwricht waardoor ik mijn voet niet meer normaal kan afwikkelen.

In mijn praktijk heb ik met echobeelden het een en ander kunnen bekijken. Wat bleek; mijn grote teengewricht lijkt door botvorming (artrose) meer op een fragment uit de Franse Alpen dan op een normaal teengewricht, waardoor een behoorlijke obstructie in de bewegingsvrijheid is ontstaan.

Na een voordracht van collega Yvonne Bontekoning op het jaarlijks congres van Stichting LOOP, over het belang van het trainen van de ongeschoeide voet, besloot ik maar eens op mijzelf toe te passen.

Op blote voeten het bos in

Na de hardlooptraining, die altijd in het bos plaatsvind, doe ik mijn schoenen en sokken uit en ga ik een half uurtje op blote voeten door het bos banjeren. Ik laat vanalles onder mijn voeten door gaan: boomwortels, dennenappels, modder, boomstammen, zand en grind. Kortom; niets ontziend struin ik overal doorheen.

De eerste keren was dit een martelgang maar gaandeweg raakten mijn voeten gewend aan deze prikkels en werd het steeds aangenamer om op blote voeten te lopen.

Het belang van blote voetentraining

Door het functioneel belasten en uitdagen van de voeten is de conditie van mijn voeten spectaculair verbeterd. Sinds ik dat stukje blote voetentraining, naast de hardlopptraining, doe heb ik geen last meer van voetproblemen. Geen pijn aan dat vervelende grote teengewricht, geen brandende voorvoeten en zelfs geen kuitspier- en achillespeesklachten meer als gevolg van het hardlopen.

Hieruit blijkt toch maar weer dat door de natuurlijke eigenschappen van de voeten goed uit te dagen, de functionaliteit en conditie hiervan duidelijk kan verbeteren en het een belangrijke bijdrage kan leveren aan het behandelen en voorkomen van (voetgerelateerde) blessures.

Heeft u last van voetproblemen bij het hardlopen?

Blote voetentraining is zeker het proberen waard. Komt u echter niet van uw problemen af dan zoeken onze Podozorgers graag samen met u naar een oplossing! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Huub Linssen. Hij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Erik

  “Mijn zooltjes zitten perfect en ondersteunen feitelijk je hele lichaam”

 • format_quote

  Ervaring van Ria

  “Ik ben zeer tevreden over mijn steunzolen. Vanaf de eerste dag heb ik ze hele dagen in m'n schoenen zitten.”

 • format_quote

  Ervaring van Pieter

  “Als je rugklachten hebt zou ik deze podoloog 100 van de 100 keer aanbevelen!”

 • format_quote

  Ervaring van Bernard

  “Perfecte behandeling, had erg last van voeten, branderigheid met lang lopen of stilstaan. Voor deze klachten zolen aangemeten en sinds het begin geen last meer.”

 • format_quote

  Ervaring van Xandra

  “Door een goede uitleg en wat aanpassingen van mijn voetenstand zag ik meteen m’n bekkenstand veranderen.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Bult bij de kleine teen

 • Kromme stand van de teen

Recente publicaties

 • 16 november 2023

  De hielspoormythe

  Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

  Door Lisette de Graauw

 • 31 oktober 2023

  Alles over schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet

  Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelingen van schade aan de kussentjes onder de voorvoet, ook bekend als vetkamerschade.

  Door Podozorg Nederland

 • 19 oktober 2023

  Teenpijn na een onschuldig stootje

  Heeft u uw teen gestoten? Als het kapsel en de bandjes om het teengewricht niet stevig genoeg meer zijn kan een instabiel teengewricht ontstaan.

  Door Nicole Drenth

 • 05 oktober 2023

  De juiste schoenmaat is belangrijk

  Een derde van de mannen en de helft van de vrouwen draagt schoenen die niet goed passen. Maar als schoenen niet goed passen kan dit klachten veroorzaken!

  Door Liesbeth Dijkshoorn

 • 19 september 2023

  Herstel zelf van een ontstoken peesplaat onder de voet

  Een ontstoken peesplaat onder de voet kan veel pijn veroorzaken. Het herstel van een peesplaat ontsteking heb je echter deels zelf in de hand.

  Door Angelique Bekkema

 • 08 september 2023

  Overgewicht en voetklachten

  Overgewicht of obesitas kan zorgen voor verschillende gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en gewrichtsklachten.

  Door Delia de Bliek