Een nagelbeugel bij een ingegroeide teennagel

Een ingegroeide teennagel is een veelvoorkomend probleem. Het is erg pijnlijk en vaak moet de huisarts ingrijpen door een stuk van de nagel weg te snijden. Echter is dit niet altijd een goede oplossing en soms groeit de nagel weer terug. Een nagelbeugel kan daarom een goede oplossing zijn om het ingroeien van de teennagel tegen te gaan.

Je zult denken “een beugeltje op je teen?!”. De podotherapeut maakt beugels op de nagel van je teen om het ingroeien van de nagel te voorkomen. Wat een ingegroeide teennagel precies is en hoe dit behandeld kan worden door de podotherapeut lees je in deze blog.

Wat is een ingegroeide teennagel?

Een ingegroeide teennagel is een veel voorkomend probleem en komt bij jong en oud voor. Er zijn verschillende oorzaken voor het ingroeien van een teennagel, namelijk:

  • Te klein of te smal schoeisel
  • Afwijkende nagelvorm
  • Verkeerd knippen van de nagels (te kort of te rond)
  • Afwijkende voet- of teenstand
  • Verweking van de huid en nagelwal door zweetvoeten
  • Een traumanagel

Wat is een nagelbeugel?

Een nagelbeugel heeft als doel om de groei van de nagel te begeleiden en de nagelstand te verbeteren. Nagels die bol (convex) staan (ook wel tunnel nagels genoemd) kunnen ingroeien. De randen van de nagel groeien dan in de huid. De podotherapeut kan dan een beugeltje maken die de hoeken van de nagel omhoog tilt.

Voorbeeld van een nagelbeugel

De behandeling met een nagelbeugel

De podotherapeut maakt de nagelbeugel ter plekke op maat. De nagelbeugel wordt gemaakt van een speciaal soort ijzerdraad en vervolgens met een gellaagje op de nagel bevestigd. De nagelbeugel blijft enkele weken zitten (6-8 weken) en groeit met de nagel mee. Deze therapie kan herhaald worden door de beugel opnieuw wat verder op de nagel te plaatsen. Met een nagelbeugel kon je alles doen, zoals douchen en sporten.

Vind een praktijk

Heb je last van een ingegroeide teennagel? Onze Podozorgers helpen u graag van de pijn af met een nagelbeugel. Met meer dan 100 Podozorg praktijken is er altijd een Podozorger bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde Podozorg praktijk.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Mandy Leusink. Zij is podotherapeut en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Herman

    “Een lastig te peilen kwaal waar de podoloog net zo lang aandacht aan heeft besteed tot het duidelijk werd waar ik precies last van had.”

  • format_quote

    Ervaring van Edwin

    “De zolen werken zeer goed. Na erg lang lopen is de pijnklacht nog een 2tje waar het zeker een 8 was.”

  • format_quote

    Ervaring van Sija

    “Na een week steunzolen dragen had ik al minder pijn. Nu gaat het super goed en kan ik weer kilometers lopen zonder pijn.”

  • format_quote

    Ervaring van G.F. Werner

    “Ik kom al jaren bij Podozorg Amsterdam voor mijn zooltjes en ben altijd erg goed geholpen.”

  • format_quote

    Ervaring van Frans

    “Mijn hielspoorklachten bleken door mijn omhoogstaande grote teen te komen. Ik kreeg uitgebreide uitleg over oorzaak en oefeningen.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Kromme stand van de teen

  • Pijnlijke achillespees

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 06 maart 2025

    Waarom heb ik koude voeten?

    Koude voeten kunnen ontstaan door een verminderde doorbloeding, hormonale schommelingen of externe factoren. Gerichte aanpassingen helpen om klachten te verminderen.

    Door Delia de Bliek

  • 20 februari 2025

    Pijnklachten rond de achillespees

    Achillespeesklachten door overbelasting of een verkeerde voetstand veroorzaken pijn en stijfheid. Gerichte behandeling helpt om klachten te verminderen.

    Door Loes van Vooren en Eric Wonink

  • 16 januari 2025

    Zweepslag in de kuit

    Zweepslag wordt gekenmerkt door een scherpe pijn in de kuit en komt vaak voor bij sporten zoals atletiek (amateur en professioneel) en voetbal.

    Door Mienke van der Goot

  • 30 december 2024

    Is echografie altijd onschadelijk?

    In principe kan iedereen met interesse in echografie diagnostisch onderzoek uitvoeren. Maar zijn er risico’s die niet voor iedereen zichtbaar zijn?

    Door Robert Wonink

  • 21 november 2024

    Een tarsale coalitie

    We spreken van een tarsale coalitie wanneer twee voetwortelbeentjes (gedeeltelijk) aan elkaar zijn vergroeid tot één groter botstuk.

    Door Podozorg Nederland

  • 29 oktober 2024

    Pijnlijke voeten door lopen op hoge hakken

    Pijnlijke voeten en voetklachten door het lopen op hoge hakken? Ontdek veelvoorkomende problemen en tips om klachten te voorkomen.

    Door Podozorg Nederland