Wat is tarsal boss?

Zomaar opeens kan het u opvallen dat er een bult op de wreef van uw voet komt. Die heerlijke klompen, waar u zo lekker in schoot om even naar buiten te lopen, passen niet meer. Ook uw anderen schoenen zitten niet lekker. U gaat experimenteren met lossere veters, of over op klittenband schoenen. U merkt dat u schoenen met naden omzeilt.

In dit artikel

In dit artikel bespreken we alles omtrent een bult boven op de voet (tarsal boss). Gebruik onderstaand overzicht om direct meer te lezen over een specifiek onderwerp.

Wat is tarsal boss?

Verdikking op de bovenkant (rug) van de voet

Deze verdikking heet ook wel “tarsal boss”. Het bevindt zich op de rug van de voet (wreef), ongeveer in het midden. Over het algemeen bestaat de verdikking uit bot of kraakbeen. Dan is de bult hard. Is het een wat zachtere bobbel dan kan het bestaan uit de weke delen.

Hoe ontstaat deze bobbel op de voet?

Meestal is de oorzaak van de knobbel op uw wreef te zoeken in een beschadiging die is opgetreden in de middenvoet, bijvoorbeeld:

 • Er is iemand op uw voet gaan staan.
 • Er is iets op uw voet gevallen.
 • De bovenkant van uw voet heeft veel druk gehad door bijvoorbeeld een houten klomp in combinatie met een holle voet.

Hierdoor ontstaat er een beschadiging van het kraakbeen. Dit wordt op een prachtige manier door het lichaam gerepareerd. Er wordt een mooie verdikking aangebracht en daardoor ontstaat de bult op de wreef van uw voet.

Goedaardige bobbel op de wreef
Tarsal boss: een goedaardige knobbel op de wreef

Diagnose van tarsal boss

Belangrijk is dat uw podoloog of podotherapeut onderzoekt wat de oorzaak is van de bult op uw wreef. Zijn er extra botjes aanwezig of is het toch een weke delen zwelling? Manieren om dat te weten te komen zijn echo-onderzoek en röntgenonderzoek.

Behandelingen van tarsal boss

Niet-operatief

Er zijn meerdere mogelijkheden die de podoloog of podotherapeut voor handen heeft om de bult op uw voet zo goed mogelijk te behandelen zonder chirurgisch ingrijpen. Denk hierbij aan:

Operatief

In enkele gevallen zal het nodig zijn om de verdikking op de voetrug operatief te verwijderen. In ernstige gevallen kan het nodig zijn om het onderliggende versleten gewricht vast te zetten. Er zijn verschillende operatieve behandelingen voor een knobbel boven op de voet mogelijk, waaronder:

Vind een praktijk

Heeft u een bult op uw wreef en wilt u weten wat uw mogelijkheden zijn? Onze Podozorgers helpen u graag verder! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Jasja van Veen. Zij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van G.F. Werner

  “Ik kom al jaren bij Podozorg Amsterdam voor mijn zooltjes en ben altijd erg goed geholpen.”

 • format_quote

  Ervaring van Xandra

  “Door een goede uitleg en wat aanpassingen van mijn voetenstand zag ik meteen m’n bekkenstand veranderen.”

 • format_quote

  Ervaring van Frans

  “Mijn hielspoorklachten bleken door mijn omhoogstaande grote teen te komen. Ik kreeg uitgebreide uitleg over oorzaak en oefeningen.”

 • format_quote

  Ervaring van Bart

  “Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

 • format_quote

  Ervaring van Joyce

  “Bij Podozorg werd ik goed en deskundig geholpen. Vooraf werd een duidelijke analyse gemaakt van het klachtenbeeld.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Kromme stand van de teen

 • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

 • 20 juni 2024

  Valpreventie bij ouderen

  Valpreventie bij ouderen: leer hoe podologen en podotherapeuten helpen valincidenten te voorkomen en lees tips voor veilig schoeisel en thuisomgeving.

  Door Ka Ho Liu

 • 30 mei 2024

  Hypermobiliteit en fibromyalgie

  Zorg en zelfzorg bij hypermobiliteit en fibromyalgie, met aandacht voor symptomen en de rol van de podotherapeut / (register) podoloog in de behandeling.

  Door Roy Gieling

 • 06 mei 2024

  Het sinus tarsi syndroom

  Leer alles over het sinus tarsi syndroom: oorzaken, symptomen, en behandelopties voor deze pijn aan de buitenzijde van de enkel.

  Door Erica Last

 • 28 maart 2024

  Het inzetten van e-Health bij voetklachten

  E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

  Door Jacqueline Lakeman

 • 07 maart 2024

  Voetoefeningen bij hielpijn

  Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

  Door Ellen Karsdorp

 • 25 januari 2024

  Wintersport en voetklachten

  Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

  Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen