Een heupprothese operatie

Bij slijtage of een fractuur

Vaak vindt het operatief plaatsen van een nieuwe heup (heupprothese) plaats na een lang slijtageproces. De heup wordt steeds stijver en u ervaart veel pijn. De enige optie is in dit geval een heupoperatie.

Een andere situatie waarin wordt gekozen voor een heupprothese is bij een fractuur door toedoen van een val of ander ongeluk.

Revalidatie

Na een geslaagde operatie en revalideren, met behulp van fysiotherapie, kunt u weer beter lopen en heeft u bijna geen pijn. Toch kunt u het gevoel hebben dat u een beetje mank loopt. Dit kan komen doordat er een beenlengteverschil is ontstaan na de operatie.

Welke behandelmogelijkheden zijn er?

Een hielkussen (talonet)

In veel gevallen is het beenlengteverschil op te lossen door een hielkussen (talonet) te plaatsen aan de zijde van het verkorte been. Mits het beenlengteverschil niet te groot is, kan een talonet gewoon in de schoen geplaatst worden.

Draagt u al een steunzool of therapiezool? Dan kan uw podoloog of podotherapeut de talonet aan de zool bevestigen zodat u altijd met de juiste hoogtecorrectie loopt.

Een schoenaanpassing

Als het beenlengteverschil groter is, vanaf ongeveer 1 cm, dan is het verstandig om een verhoging onder uw schoen te laten maken. In dit geval wordt de verhoging niet alleen onder de hiel geplaatst, maar ook onder de voorvoet.

Niet zonder schoenen lopen

Wanneer u zonder schoenen loopt, merkt u uw beenlengteverschil beter. Hoe groter het beenlengteverschil, hoe lastiger het is om zonder schoenen te lopen. U kunt er het beste er voor zorgen dat u ook in huis een paar schoenen kunt dragen met de juiste hoogtecorrectie. U zult merken dat u, met de juiste verhoging onder uw voet, fijner loopt en dat u beter en stabieler staat.

Vind een praktijk

Twijfelt u aan uw beenlengte na een heupprothese operatie? Maak dan een afspraak bij een Podozorg podoloog of podotherapeut, zij kunnen u het juiste advies geven. Met meer dan 100 Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorger bij u in de buurt! Klik op de onderstaande knop en vind een praktijk.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door John Sturris. Hij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Pieter

    “Als je rugklachten hebt zou ik deze podoloog 100 van de 100 keer aanbevelen!”

  • format_quote

    Ervaring van Jacqueline

    “De podotherapeuten van Podozorg zijn bijzonder prettige zorgverleners. Ik voel me gezien en gehoord.”

  • format_quote

    Ervaring van Jesse

    “Zeer prettige en professionele bejegening. Ben al ruim 6 maanden aan het revalideren. Niet alleen het fysieke aspect , maar ook het mentale aspect krijgt aandacht.”

  • format_quote

    Ervaring van Stella

    “Graag wil ik u bedanken voor de toegestuurde nieuwe steunzolen, ze passen uitstekend. De zolen werden daarnaast erg snel verstuurd, al binnen drie dagen!”

  • format_quote

    Ervaring van Larissa

    “Het consult was fijn, heel duidelijk en er wordt echt de tijd voor je genomen. Ik ben erg tevreden!”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Bult bij de kleine teen

  • Kromme stand van de teen

Recente publicaties

  • 16 november 2023

    De hielspoormythe

    Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

    Door Lisette de Graauw

  • 31 oktober 2023

    Alles over schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet

    Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelingen van schade aan de kussentjes onder de voorvoet, ook bekend als vetkamerschade.

    Door Podozorg Nederland

  • 19 oktober 2023

    Teenpijn na een onschuldig stootje

    Heeft u uw teen gestoten? Als het kapsel en de bandjes om het teengewricht niet stevig genoeg meer zijn kan een instabiel teengewricht ontstaan.

    Door Nicole Drenth

  • 05 oktober 2023

    De juiste schoenmaat is belangrijk

    Een derde van de mannen en de helft van de vrouwen draagt schoenen die niet goed passen. Maar als schoenen niet goed passen kan dit klachten veroorzaken!

    Door Liesbeth Dijkshoorn

  • 19 september 2023

    Herstel zelf van een ontstoken peesplaat onder de voet

    Een ontstoken peesplaat onder de voet kan veel pijn veroorzaken. Het herstel van een peesplaat ontsteking heb je echter deels zelf in de hand.

    Door Angelique Bekkema

  • 08 september 2023

    Overgewicht en voetklachten

    Overgewicht of obesitas kan zorgen voor verschillende gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en gewrichtsklachten.

    Door Delia de Bliek