Aanhoudende blessures tijdens het wandelen

Het gebeurt soms, een blessure opgelopen tijdens het wandelen. Je denkt dat het probleem in de schoenen zit of iets anders en dat je misschien gebaat bent bij steunzolen. Dat kan, maar vaak is er nog iets anders aan de hand.

We lopen heel wat af en allemaal op onze eigen manier, om er maar een paar te noemen:

 • Het dagelijkse blokje om;
 • Weekend wandeling;
 • De hond uitlaten;
 • Lunchwandeling;
 • Lange afstandswandeling;
 • Wandelvakantie;
 • Vierdaagse.

Wandelen is een populaire bezigheid. Veel mensen wandelen om aan voldoende beweging te komen, om van de natuur te genieten of om en sportieve prestatie neer te zetten. De een loopt in het weekend een blokje om. De ander laat dagelijks een aantal keren de hond uit en een volgende loopt lange afstandswandelingen zoals de vierdaagse van Nijmegen of gaat op wandelvakantie. Wandelen staat bekend als laagdrempelig en met een geringe kans op blessures. Maar er zijn toch blessures ontstaan, wat nu?

Wandeltechniek

Compensatiebeweging in de heupen

De wandeltechniek speelt een belangrijke een rol bij het (kunnen) ontstaan van o.a. voet en onderbeenklachten. We staan er niet bij stil maar hoe we lopen of wandelen is soms mede de oorzaak van onze klachten aan voeten, onderbenen maar ook knieën, heup en lage rug. Velen van ons lopen met te grote paslengte zeker als de (wandel)partner veel langer is dan jij zelf. Hierdoor ga je compensatie bewegingen maken o.a. in de heupen maar ook elders.

Loop- of bewegingsanalyse

Om een andere wandel- of looptechniek aan te leren moet je eerst weten hoe je loopt. Dit kan door video-opnames en -analyse om te achterhalen wat je kunt verbeteren. Hiervoor kan een loopband met camera opstelling gebruikt worden maar het kan ook simpel met een IPad of smartphone met de juiste app techniek.

Je kunt je voorstellen dat een loopbandopstelling met camera’s opnames van verschillende zijden de beste resultaten oplevert. Vervolgens maken we een analyse uit alle hoekmetingen van bewegingsuitslagen zoals benen en voeten maar ook de heupen en rug. Alles kan je terugzien op het computerscherm om het te verduidelijken, maar nog belangrijker, je zelf zien lopen.

Behandelplan

Om je looptechniek te verbeteren moet je eerst weten wat er gebeurt en we geven je instructies om een betere looptechniek aan te leren. Dit kan bestaan uit voetentraining, looptraining maar ook balanstraining.

Vervolgens kost het tijd. Als je al je hele leven op een bepaalde manier loopt kost het ook tijd of iets af te leren en weer iets nieuws aan te leren en je eigen te maken. Je kan je voorstellen dat dit tijd kost. Tijd, inspanning en geduld maar de beloning is er naar, pijnvrij kunnen lopen.

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Jacqueline Lakeman. Zij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Bernard

  “Perfecte behandeling, had erg last van voeten, branderigheid met lang lopen of stilstaan. Voor deze klachten zolen aangemeten en sinds het begin geen last meer.”

 • format_quote

  Ervaring van Edwin

  “De zolen werken zeer goed. Na erg lang lopen is de pijnklacht nog een 2tje waar het zeker een 8 was.”

 • format_quote

  Ervaring van Ellen

  “Gisteren heb ik mij opgegeven voor de Vierdaagse en dankzij jouw hulp gaat het zeker goed komen met de voorbereidingen.”

 • format_quote

  Ervaring van Adrie

  “Nadat ik de zolen ben gaan dragen zijn de klachten volledig verdwenen en heb ook geen medicijnen meer nodig.”

 • format_quote

  Ervaring van Maaike

  “Ben net teruggekomen van 4 dagen Disneyland Parijs, waar ik erg veel heb gelopen. Tot mijn verbazing heb ik geen last van rugpijn gehad.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Kromme stand van de teen

 • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

 • 06 mei 2024

  Het sinus tarsi syndroom

  Leer alles over het sinus tarsi syndroom: oorzaken, symptomen, en behandelopties voor deze pijn aan de buitenzijde van de enkel.

  Door Erica Last

 • 28 maart 2024

  Het inzetten van e-Health bij voetklachten

  E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

  Door Jacqueline Lakeman

 • 07 maart 2024

  Voetoefeningen bij hielpijn

  Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

  Door Ellen Karsdorp

 • 25 januari 2024

  Wintersport en voetklachten

  Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

  Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

 • 11 januari 2024

  Alles over beenlengte­verschil

  Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

  Door Mienke van der Goot

 • 14 december 2023

  De expertise van de therapeut

  Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

  Door David Bosman