Opgegeven hobby door hypermobiliteitssyndroom

In tranen was ze, de 18-jarige hobby ballerina bij mij in de praktijk. Vanaf haar 6e zat ze al op ballet en nu was ze gestopt met haar grote hobby, omdat haar linkerknie regelmatig erg veel pijn doet en zelfs een paar keer uit de kom is geweest. De huisarts had de diagnose hypermobiliteit vastgesteld en daar moest ze het mee doen, misschien dat zooltjes wel kunnen helpen had hij nog wel meegegeven. Dus daar zat ze dan, in tranen keek ze me verwachtingsvol aan.

Wat is hypermobiliteit?

Bij hypermobiliteit zijn de gewrichten soepeler dan bij een gemiddeld persoon, vaak zien we dit bij vingers, knieën en in de wervelkolom. Iemand die hypermobiel is kan verder (over)strekken dan andere mensen. Hypermobiliteit is geen ziekte maar een verschijnsel dat regelmatig voorkomt. Pas als er klachten ontstaan aan spieren en gewrichten door de hypermobiliteit is er sprake van hypermobiliteitssyndroom (HMS).

Welke klachten komen voor bij hypermobiliteit

Hypermobiliteit geeft niet bij iedereen klachten maar mensen met hypermobiliteit hebben vooral eerder dan gemiddeld last van pijn en overbelasting van pezen en spieren. Ook gewrichtspijn is een veel voorkomende klacht. Daarnaast komen verstuikingen of uit de kom schieten van gewrichten relatief vaker voor. Dit laatste was dus het geval bij de jongedame op mijn spreekuur haar linkerknie.

Ben ik hypermobiel?

Een arts stelt de diagnose hypermobiel door middel van lichamelijk onderzoek, maar heb je zelf het vermoeden dat je hypermobiel bent dan zijn er een aantal zelftestjes.

  • Kun je je duim tegen de binnenkant van je pols aandrukken
  • Je kunt je pink 90 ° of meer omhoog drukken
  • Je knieën kun je meer dan 10° overstrekken
  • Je kunt je elle bogen meer dan 10° overstrekken
  • Je kunt als je voorover buigt je handen op de grond leggen zonder je knieën te buigen

Zelftesten bij het hypermobiliteitssyndroom
Symptomen van hypermobiliteit
Bron: Wikipedia

Heb je op basis van deze testen het idee dat je hypermobiel bent, niets aan de hand. Zoals al eerder vermeld is hypermobiliteit geen ziekte (aandoening) maar een verschijnsel.

Jullie raden het al: de ballerina scoorde op alle testjes positief.

Zelftesten bij het hypermobiliteitssyndroom
Symptomen van hypermobiliteit
Bron: Wikipedia

Steunzool

De huisarts had meegegeven aan de ballerina dat steunzolen misschien konden helpen, was dit zo? Dat was natuurlijk haar grote vraag. Doordat de voet een heleboel gewrichtjes heeft die ook allemaal soepeler zijn dan gemiddeld hebben mensen met hypermobiliteit vaak last van plattere voeten doordat de voet verder doorzakt dan gemiddeld.

Dit is met steunzolen zeker wel te ondersteunen waardoor de voet minder hoeft te werken om zijn vorm en stabiliteit te behouden. Klachten zoals vermoeidheid in de voeten en zwikklachten kunnen hierdoor verminderen.

In het geval van de ballerina hebben zooltjes tijdens ballet geen nut omdat dat niet past in balletschoenen. Wel hebben we in overleg besloten steunzolen te maken voor ADL (alle daags lopen) omdat dan de banden en spieren in voeten en knieën de rest van de tijd rust krijgen waardoor er tijdens de hoge belasting (ballet) minder snel overbelastingsklachten ontstaan.

Fysiotherapie

Bij hypermobiliteit zijn de banden rondom de gewrichten te soepel. Sommige spieren kunnen het van de banden overnemen. Bij hypermobiliteit is het dan ook verstandig om oefeningen te doen die deze spieren versterken. De fysiotherapeut kan hier meer over vertellen. Ook in ons voorbeeld hebben we een fysiotherapeut ingeschakeld om de juiste oefeningen voor de ballerina mee te geven.

Het resultaat

We zijn een paar jaar verder, de ballerina danst intussen weer. Minder intensief dan voorheen, maar wel 2x per week een balletles. Haar knie is af en toe na belasting wel gevoelig maar is nooit meer uit de kom geweest. Ze draagt dagelijks haar steunzolen en doet met regelmaat de spierversterkende oefeningen.

Al met al is het eigenlijk meer dan de jongedame op had durven hopen en is erg blij met de goede samenwerking waardoor zij nu weer haar geliefde hobby kan uitoefenen. Hypermobiliteit kan lastig zijn, zeker als het klachten geeft (HMS) maar met de juiste behandeling kunnen deze klachten naar tevredenheid behandeld worden.

Maak een afspraak

Heeft u ook voetklachten door het hypermobiliteitssyndroom? Onze Podozorgers helpen u graag verder! Met meer dan 100 Podozorg praktijken is er altijd een Podozorger bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop voor de dichstbijzijnde Podozorg praktijk!

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Nicole Drenth. Zij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Daniël

    “Ik ben zeer zeer tevreden over de wijze waarop de podoloog van Podozorg de pijn in mijn voet heeft verholpen. Ik liep al zeker een jaar met pijn in mijn rechter voorvoet!”

  • format_quote

    Ervaring van G.F. Werner

    “Ik kom al jaren bij Podozorg Amsterdam voor mijn zooltjes en ben altijd erg goed geholpen.”

  • format_quote

    Ervaring van Laura

    “Voor mij is dit de eerste keer dat ik bij het vernieuwen van steunzolen echt baat heb en verbetering merk door de goede steun.”

  • format_quote

    Ervaring van Leonie

    “Ik ben meerdere malen top geholpen! Ze hebben veel passie en kennis van hun vak. Podozorg kijkt ook verder dan alleen de klacht en denken echt mee.”

  • format_quote

    Ervaring van Sanne

    “Vriendelijk ontvangen en heel prettig geholpen. Fijn dat er een echo gemaakt is, en dus duidelijk werd hoe erg ziek mijn pees is.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 07 maart 2024

    Voetoefeningen bij hielpijn

    Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

    Door Ellen Karsdorp

  • 25 januari 2024

    Wintersport en voetklachten

    Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

    Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

  • 11 januari 2024

    Alles over beenlengteverschil

    Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

    Door Mienke van der Goot

  • 14 december 2023

    De expertise van de therapeut

    Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

    Door David Bosman

  • 16 november 2023

    De hielspoormythe

    Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

    Door Lisette de Graauw

  • 31 oktober 2023

    Alles over schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet

    Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelingen van schade aan de kussentjes onder de voorvoet, ook bekend als vetkamerschade.

    Door Podozorg Nederland