Casus: kind 13 jaar met soepele platvoet

Naast mijn podologie praktijk (Podozorg Peize) run ik inmiddels alweer 12 jaar samen met mijn vrouw een fysiotherapie praktijk. We leren veel van elkaar, ondersteunen elkaar waar nodig en hebben het vaak over voettrainingen.

In 2016 kwam een 13 jarige jongen met zijn moeder in mijn praktijk. De jongen was behoorlijk in de groei en had last van pijnklachten rondom zijn hiel. Rennen bij de gymles gaf de meeste pijnklachten.

Tijdens onderzoek viel het mij op, dat zijn voeten forse hypermobiliteit hadden. Zijn hielbenen stonden behoorlijk naar binnen weggezakt (valgus hiel) en had mediale voetbogen die niet misstaan bij een potje limbodansen. Moeder gaf aan, dat zij ook dergelijk voeten heeft en dat platvoeten in de familie zit.

Kind 13 jaar met soepele platvoet

Wanneer de jongen op zijn tenen ging staan, zag je zijn hielbeen weer terug kantelen naar een varusstand. Dit is een zeer belangrijk verschil tussen een soepele of een rigide platvoet en het vraagt om een verschillende aanpak.

Gedurende het onderzoek heb ik de jongen en zijn moeder uitleg gegeven over het belang en activatie van voetspieren. Met kleine aanwijzingen en oefeningen kon de jongen al aardig zijn mediale voetboog en valgus hiel verbeteren. Eerste reactie van de jongen: Best lastig en erg vermoeiend om te doen. Voor zijn klacht heb ik een paar steunzolen gemaakt en als huiswerk voetoefeningen meegegeven met nadruk op stand, stabiliteit en kracht.

Vorige maand was de jongen na drie jaar zonder noemenswaardige klachten weer bij mij in de praktijk met de vraag of hij nieuwe steunzolen kon laten aanmeten. De jongen is inmiddels 16 jaar met voeten die 2 maten groter zijn en nog steeds zo soepel als bosje elastieken.

Tot mij grote verbijstering stond de jongen met zijn voeten kaarsrecht op mijn voetspiegel.

“Hou jij mij voor de gek?”, floepte uit mijn mond. “Hoezo?”, zei hij. “Ga eens limbodansen met je voeten?”, vroeg ik. “Hoe dan?”, riep hij terug. Ik was in euforie, hij heeft zijn huiswerk gedaan, voettraining werkt!

Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voeten? Onze Podozorgers helpen u graag verder! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Ka Ho Liu. Hij is register (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Ellen

  “Gisteren heb ik mij opgegeven voor de Vierdaagse en dankzij jouw hulp gaat het zeker goed komen met de voorbereidingen.”

 • format_quote

  Ervaring van Sanne

  “Vriendelijk ontvangen en heel prettig geholpen. Fijn dat er een echo gemaakt is, en dus duidelijk werd hoe erg ziek mijn pees is.”

 • format_quote

  Ervaring van Bart

  “Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

 • format_quote

  Ervaring van Pieter

  “Als je rugklachten hebt zou ik deze podoloog 100 van de 100 keer aanbevelen!”

 • format_quote

  Ervaring van G.F. Werner

  “Ik kom al jaren bij Podozorg Amsterdam voor mijn zooltjes en ben altijd erg goed geholpen.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Bult bij de kleine teen

 • Kromme stand van de teen

Recente publicaties

 • 16 november 2023

  De hielspoormythe

  Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

  Door Lisette de Graauw

 • 31 oktober 2023

  Alles over schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet

  Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelingen van schade aan de kussentjes onder de voorvoet, ook bekend als vetkamerschade.

  Door Podozorg Nederland

 • 19 oktober 2023

  Teenpijn na een onschuldig stootje

  Heeft u uw teen gestoten? Als het kapsel en de bandjes om het teengewricht niet stevig genoeg meer zijn kan een instabiel teengewricht ontstaan.

  Door Nicole Drenth

 • 05 oktober 2023

  De juiste schoenmaat is belangrijk

  Een derde van de mannen en de helft van de vrouwen draagt schoenen die niet goed passen. Maar als schoenen niet goed passen kan dit klachten veroorzaken!

  Door Liesbeth Dijkshoorn

 • 19 september 2023

  Herstel zelf van een ontstoken peesplaat onder de voet

  Een ontstoken peesplaat onder de voet kan veel pijn veroorzaken. Het herstel van een peesplaat ontsteking heb je echter deels zelf in de hand.

  Door Angelique Bekkema

 • 08 september 2023

  Overgewicht en voetklachten

  Overgewicht of obesitas kan zorgen voor verschillende gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en gewrichtsklachten.

  Door Delia de Bliek