Praktijkvoorbeeld van Podozorg Zeist

Een jongetje (Jasper) van 11 jaar heeft sinds twee jaar pijn aan beide hielen. De pijn neemt toe tijdens en na sporten (voetbal). In de ochtend heeft hij geen pijn. De pijn is met periodes minder of meer aanwezig. Jasper is een fanatieke speler die twee keer per week traint en in het weekend een wedstrijd speelt. Daarnaast is hij na school en in de pauzes ook vaak met zijn vriendjes aan het voetballen. Jasper slaat niet graag een training of wedstrijd over, ondanks de pijn.

Welke therapieën zijn reeds toegepast?

Jasper is al onder behandeling bij de fysiotherapeut en draagt universele siliconen (zachte) hielstukjes in zijn voetbalschoenen. Hij past de intensiviteit van zijn trainingen en wedstrijden niet aan.

Onderzoek

Jasper heeft een voet met een hoge wreef, waarbij het hielbeen wat naar binnen gekanteld staat. Als hij loopt zakt de middenvoet naar binnen (overpronatie). Als ik met twee handpalmen de hiel omsluit en van twee kanten druk uitoefen op het hielbeen (squeeze test), geeft dit een herkenbare pijn. Druk op de groeischijf is ook pijnlijk. Jasper kan wel actief op de hakken staan met zijn tenen van de grond, maar dit is pijnlijk.

Aanvullend onderzoek

Als aanvullend onderzoek hebben wij een echografisch onderzoek verricht. Hierbij zijn in het verloop van de peesplaat onder de voet en de achillespees geen bijzonderheden waargenomen. De groeischijf (apofyse) is met de echo goed in beeld te brengen. Dat wil zeggen dat we de opening aan de achter- en de onderzijde van het hielbeen kunnen waarnemen en beoordelen. Bij Jasper hebben we een onrustig beeld van de groeischijf gezien met een kleine zwelling aan beide kanten.

Conclusie

Aan de hand van de resultaten van de testen, zoals beschreven bij ‘onderzoek’, kunnen we al concluderen dat de kans groot is dat Jasper de ziekte van Sever heeft. Het echografisch onderzoek kan dit onderbouwen.

Oorzaken

Bij kinderen bestaat het skelet nog geheel of gedeeltelijk uit kraakbeen. De botten van kinderen groeien vanuit groeischijven. De groeischijf is een onderdeel van het bot dat bestaat uit niet verbeent kraakbeen. Hieruit vormt zich nieuw bot, waardoor het bot als geheel langer wordt.

In het hielbeen zit dus ook een grote groeischijf. De achillespees en de peesplaat hechten beiden aan op het hielbeen waar een groeischijf tussen zit. Deze kunnen bij een kanteling van het hielbeen meer trekkracht op het bot uitoefenen dan normaal, waardoor de groeischijf overbelast kan raken. Daarnaast kan de groeischijf geïrriteerd raken bij grote impact als rennen op harde ondergrond of springen. In sommige gevallen kan overgewicht een rol spelen, dat is bij Jasper niet aan de orde.

Therapie

De behandeling begint bij het aanpassen van de activiteiten. Met name rennen en springen moeten verminderd worden. Het kind kan spelen of sporten tot aan de pijngrens. Hierin speelt de begeleiding van de ouder een belangrijke rol. We gaan een zool maken die zacht is in de hiel en de stand van het hielbeen corrigeert. Deze beschermd de groeischijf en verminderd de trekkracht van de pezen op het hielbeen.

Hoe is het afgelopen?

Jasper kan blijven sporten, maar maakt de training of wedstrijd niet altijd helemaal af en moet soms een training of wedstrijd overslaan. De pijn is veel minder, maar is soms nog aanwezig. Als de groeischijf gaat sluiten zal de pijn ook verdwijnen. Dit is bij jongens meestal rond het 15e levensjaar.

Vind een praktijk

Heeft uw kind ook pijn aan de onderzijde van de hiel? Onze Podozorgers staat voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt!

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Marjolein Schenkels. Zij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Xandra

    “Door een goede uitleg en wat aanpassingen van mijn voetenstand zag ik meteen m’n bekkenstand veranderen.”

  • format_quote

    Ervaring van Erik

    “Mijn zooltjes zitten perfect en ondersteunen feitelijk je hele lichaam”

  • format_quote

    Ervaring van Joyce

    “Bij Podozorg werd ik goed en deskundig geholpen. Vooraf werd een duidelijke analyse gemaakt van het klachtenbeeld.”

  • format_quote

    Ervaring van Leonie

    “Ik ben meerdere malen top geholpen! Ze hebben veel passie en kennis van hun vak. Podozorg kijkt ook verder dan alleen de klacht en denken echt mee.”

  • format_quote

    Ervaring van Bart

    “Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Bult bij de kleine teen

  • Kromme stand van de teen

Recente publicaties

  • 16 november 2023

    De hielspoormythe

    Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

    Door Lisette de Graauw

  • 31 oktober 2023

    Alles over schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet

    Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelingen van schade aan de kussentjes onder de voorvoet, ook bekend als vetkamerschade.

    Door Podozorg Nederland

  • 19 oktober 2023

    Teenpijn na een onschuldig stootje

    Heeft u uw teen gestoten? Als het kapsel en de bandjes om het teengewricht niet stevig genoeg meer zijn kan een instabiel teengewricht ontstaan.

    Door Nicole Drenth

  • 05 oktober 2023

    De juiste schoenmaat is belangrijk

    Een derde van de mannen en de helft van de vrouwen draagt schoenen die niet goed passen. Maar als schoenen niet goed passen kan dit klachten veroorzaken!

    Door Liesbeth Dijkshoorn

  • 19 september 2023

    Herstel zelf van een ontstoken peesplaat onder de voet

    Een ontstoken peesplaat onder de voet kan veel pijn veroorzaken. Het herstel van een peesplaat ontsteking heb je echter deels zelf in de hand.

    Door Angelique Bekkema

  • 08 september 2023

    Overgewicht en voetklachten

    Overgewicht of obesitas kan zorgen voor verschillende gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en gewrichtsklachten.

    Door Delia de Bliek