Van symptoombestrijding naar oorzaakbestrijding

Bij last van eelt, kloofjes of likdoorns aan de voeten, gaan veel mensen naar een pedicure. Een pedicure weet zeker raad met deze voetproblemen en zal door het behandelen ervan zeker een verbetering geven. Echter zullen niet alle klachten worden opgelost door deze voetbehandelingen. Misschien is het aanpakken van de oorzaak van het probleem toch beter.

Eelt ontstaat bijvoorbeeld door druk of wrijving. In eerste instantie als beschermlaag voor de huid, maar wanneer de druk toeneemt kan eelt naar binnen groeien in de vorm van een pijnlijke eeltpit. Dit heet een clavus, in de volksmond likdoorn of eksteroog genoemd.

De oplossing kan geboden worden door het wegnemen van de druk door bijvoorbeeld druk ontlastende schoenen, siliconen ortheses (tussen de tenen) of steunzolen van een podoloog.

Voetenonderzoek bij de podoloog

Een voetenonderzoek bij een podoloog kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten (pijnlijke, doorgezakte en vermoeide voeten), maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten.

Hoe is de drukverdeling onder de voet? Zijn er verschillen in de stand van de linker- en rechtervoet, kniestand of bekken? Dit wordt gemeten staand op de podoscoop. Een glasplaat met daaronder een spiegel. Tevens zal er een statische (staand) en een dynamische (bewegend dus lopend) afdruk gemaakt worden, zodat er gekeken kan worden of er ook verschillen ontstaan tussen staand en bewegend. Ook worden hier de drukpunten goed in kaart gebracht.

Mogelijke behandelingen

Samen met de beoordeling van deze afdrukken en het doen van een uitgebreid voet- en houdingsonderzoek zal het advies van de podoloog volgen. Vaak vinden we de oplossing in:

Steunzolen

Door het dragen van de op maat gemaakte steunzolen zullen de klachten in de kern worden aangepakt en zullen zodoende de klachten worden weggenomen. De podologische zolen zullen zo dun mogelijk gehouden worden zodat ze zonder problemen in uw schoenen gedragen kunnen worden. Deze zolen zal men elke dag gaan dragen zodat de therapie ook aan zal slaan. Hiermee zullen drukplekken worden weggenomen, en de houding worden verbeterd.

Andere voorbeelden die met goede steunzolen kunnen worden weggenomen zijn bijvoorbeeld:

Ook sporters kunnen hun voordeel doen bij het dragen van steunzolen zowel preventief als ook het verbeteren van de prestaties. Denk aan achillespeesklachten, knieën, en heupen en wervelkolom.

Maak een afspraak

Heeft u last van voetklachten? Onze Podozorgers helpen u graag verder! Met meer dan 100 Podozorg praktijken is er altijd een Podozorger bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop voor de dichstbijzijnde Podozorg praktijk!

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Wietze de Jong. Hij is (register) podoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Edwin

  “De zolen werken zeer goed. Na erg lang lopen is de pijnklacht nog een 2tje waar het zeker een 8 was.”

 • format_quote

  Ervaring van Jesse

  “Zeer prettige en professionele bejegening. Ben al ruim 6 maanden aan het revalideren. Niet alleen het fysieke aspect , maar ook het mentale aspect krijgt aandacht.”

 • format_quote

  Ervaring van Clasina

  “Podozorg Nieuwpoort reageerde snel op mijn mail en we konden ook vlug terecht voor een afspraak. De nieuwe zooltjes lopen fijn en we zijn dan ook heel tevreden.”

 • format_quote

  Ervaring van Larissa

  “Het consult was fijn, heel duidelijk en er wordt echt de tijd voor je genomen. Ik ben erg tevreden!”

 • format_quote

  Ervaring van Erik

  “Mijn zooltjes zitten perfect en ondersteunen feitelijk je hele lichaam”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Bult bij de kleine teen

 • Kromme stand van de teen

Recente publicaties

 • 16 november 2023

  De hielspoormythe

  Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

  Door Lisette de Graauw

 • 31 oktober 2023

  Alles over schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet

  Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelingen van schade aan de kussentjes onder de voorvoet, ook bekend als vetkamerschade.

  Door Podozorg Nederland

 • 19 oktober 2023

  Teenpijn na een onschuldig stootje

  Heeft u uw teen gestoten? Als het kapsel en de bandjes om het teengewricht niet stevig genoeg meer zijn kan een instabiel teengewricht ontstaan.

  Door Nicole Drenth

 • 05 oktober 2023

  De juiste schoenmaat is belangrijk

  Een derde van de mannen en de helft van de vrouwen draagt schoenen die niet goed passen. Maar als schoenen niet goed passen kan dit klachten veroorzaken!

  Door Liesbeth Dijkshoorn

 • 19 september 2023

  Herstel zelf van een ontstoken peesplaat onder de voet

  Een ontstoken peesplaat onder de voet kan veel pijn veroorzaken. Het herstel van een peesplaat ontsteking heb je echter deels zelf in de hand.

  Door Angelique Bekkema

 • 08 september 2023

  Overgewicht en voetklachten

  Overgewicht of obesitas kan zorgen voor verschillende gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en gewrichtsklachten.

  Door Delia de Bliek