Slecht nieuws kan soms ook goed nieuws zijn

Jan is een echte jongen uit de polder. Een brede glimlach van oor tot oor, rode wangen en altijd vrolijk. Een voetballer. Met talent. Jan heeft net zijn club uit ‘t dorp verruild voor de grootste club in het naburige provinciestadje. In de selectie natuurlijk. Zijn vader is zijn grootste fan.

Jan heeft de laatste tijd vaak pijn aan zijn enkel. Soms kan hij een wedstrijd niet uitspelen of moet hij de training afbreken. Als de podoloog in het gezondheidscentrum erbij wordt geroepen door de fysiotherapeut, heeft Jan al heel wat behandelkamers van binnen gezien.

De boosdoener is soms lastig te vinden

Met enige scepsis wordt de podoloog gadegeslagen door Jan’s vader. “Weet u wat er aan de hand is, de huisarts heeft foto’s laten maken en er is niets te zien”. De vader van Jan is zichtbaar radeloos, begrijpelijk…

De podoloog onderzoekt Jan’s enkel, doet verschillende functietesten en onderzoekt de enkel ook met behulp van een echoapparaat. “Ik denk dat er in de voet van Jan twee botjes aan elkaar gegroeid zijn. Dit is iets waarmee Jan is geboren. We noemen dit een tarsale coalitie”. De podoloog en de fysiotherapeut kijken elkaar aan, zij weten beide dat dit geen goed nieuws is voor iemand met topsportambities. De podoloog verwijst Jan terug naar de huisarts met de vraag Jan te verwijzen naar een orthopeed in het ziekenhuis. Hij zal een podologisch rapport opstellen waarin hij zijn bevindingen deelt.

Een paar maanden later gaat de telefoon, de vader van Jan. “Excuses dat ik nu pas bel maar er is veel gebeurd. U had gelijk het was inderdaad een tarsale coalitie. Opereren was wel mogelijk maar we hebben besloten dat niet te doen. Met Jan gaat het heel goed, hij voetbalt weer bij zijn oude club en heeft veel minder pijn. Het klinkt misschien gek maar uw slechte nieuws is het beste nieuws dat we konden krijgen. Het is het einde van de onzekerheid. Bedankt!”.

Tja, zo had de podoloog het nog nooit bekeken. Slecht nieuws kan ook goed nieuws zijn omdat het duidelijk verschaft…

Een tarsale coalitie

Een tarsale coalitie is een aangeboren aandoening. Twee botjes in de voet zijn aan elkaar gegroeid. In vijftig procent van de gevallen komt de aandoening aan beide zijden (bilateraal) voor. Soms kan een operatie uitkomst bieden maar dit is niet in alle gevallen de oplossing. Een tarsale coalitie komt ook voor met milde of geen klachten.

Behandeling van een tarsale coalitie

Hoewel deze aandoening vaak wordt gemist, zijn er meerdere behandelmogelijkheden van een tarsale coalitie:

 • Breng de (sport)belasting terug
 • Therapie met een steunzool kan helpen of verlichting geven
 • Wanneer een operatie mogelijk is kan dit uitkomst bieden. Vaak verminderen de klachten of verdwijnen ze
 • Hoewel de diagnose tarsale coalitie, zeker voor sporters, minder goed nieuws kan zijn betekent het in ieder geval duidelijkheid. Vaak wordt er lang naar de oorzaak van de pijn gezocht en dat levert veel frustratie op

Maak een afspraak

Benieuwd wat onze Podozorgers voor uw voeten kunnen betekenen? Met meer dan 100 Podozorg praktijken is er altijd een Podozorger bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde Podozorg praktijk.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Marco-Paul Breijer. Hij is register (sport) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Gerda

  “De podoloog staat altijd voor ons klaar met tips en info en loopt graag een stapje harder voor zijn cliënten.”

 • format_quote

  Ervaring van Johan

  “De podoloog van Podozorg luistert heel goed, vertelt over alles we ze doet, legt uit wat en waarom.”

 • format_quote

  Ervaring van Xandra

  “Door een goede uitleg en wat aanpassingen van mijn voetenstand zag ik meteen m’n bekkenstand veranderen.”

 • format_quote

  Ervaring van Daniël

  “Ik ben zeer zeer tevreden over de wijze waarop de podoloog van Podozorg de pijn in mijn voet heeft verholpen. Ik liep al zeker een jaar met pijn in mijn rechter voorvoet!”

 • format_quote

  Ervaring van Laura

  “Voor mij is dit de eerste keer dat ik bij het vernieuwen van steunzolen echt baat heb en verbetering merk door de goede steun.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Bult bij de kleine teen

 • Kromme stand van de teen

Recente publicaties

 • 16 november 2023

  De hielspoormythe

  Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

  Door Lisette de Graauw

 • 31 oktober 2023

  Alles over schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet

  Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelingen van schade aan de kussentjes onder de voorvoet, ook bekend als vetkamerschade.

  Door Podozorg Nederland

 • 19 oktober 2023

  Teenpijn na een onschuldig stootje

  Heeft u uw teen gestoten? Als het kapsel en de bandjes om het teengewricht niet stevig genoeg meer zijn kan een instabiel teengewricht ontstaan.

  Door Nicole Drenth

 • 05 oktober 2023

  De juiste schoenmaat is belangrijk

  Een derde van de mannen en de helft van de vrouwen draagt schoenen die niet goed passen. Maar als schoenen niet goed passen kan dit klachten veroorzaken!

  Door Liesbeth Dijkshoorn

 • 19 september 2023

  Herstel zelf van een ontstoken peesplaat onder de voet

  Een ontstoken peesplaat onder de voet kan veel pijn veroorzaken. Het herstel van een peesplaat ontsteking heb je echter deels zelf in de hand.

  Door Angelique Bekkema

 • 08 september 2023

  Overgewicht en voetklachten

  Overgewicht of obesitas kan zorgen voor verschillende gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en gewrichtsklachten.

  Door Delia de Bliek