Een nieuwe huidaandoening?

Sinds de uitbraak van het Covid-19 virus is het aantal meldingen van mensen met huidaandoeningen (aan de voeten) toegenomen. In Spanje, Italië en Amerika zijn meerdere gevallen van deze huidaandoeningen gemeld, en sinds kort wordt er ook in Nederland aandacht aan besteed.

Of er werkelijk een relatie bestaat tussen besmetting met het Covid-19 virus en huidaandoeningen is nog niet met zekerheid aangetoond, maar het is goed om hier alert op te zijn.

Jeukende, rode en blauwachtige verkleuringen

De huidaandoeningen komen voornamelijk voor aan de voeten, maar ook huiduitslag op andere delen van het lichaam wordt mogelijk in verband gebracht met een Covid-19 besmetting. De huidaandoeningen kunnen zich uiten in jeukende, rode en blauwachtige verkleuringen, soms met blaasjes die lijken op waterpokken. Er kan ook sprake zijn van een pijnlijk en/of branderig gevoel en/of rode zwelling. Deze klachten kunnen ook voorkomen bij wintertenen, fenomeen van Raynaud, een allergie, een schimmelinfectie of eczeem.

Bekijk een voorbeeldfoto

Kinderen en jongeren

Opvallend is dat de huidaandoeningen die in verband worden gebracht met een Covid-19 besmetting voornamelijk worden gezien bij kinderen en jongeren, die zelf (nog) geen andere symptomen hebben van Covid-19 maar mogelijk wel drager van het virus zijn.

Oorzaken van deze huidaandoening

Over de oorzaak van de huidaandoeningen is nog geen duidelijkheid, maar er zijn tot nu toe drie mogelijke theorieën. De huidaandoeningen zouden kunnen ontstaan door:

 • Een algemene ontstekingsreactie van het lichaam op het Covid-19 virus
 • Een ontsteking van de wanden van de bloedvaten (vasculitis)
 • Bloedstolsels in de bloedvaten van de huid (bloedstolsels kunnen een complicatie zijn van Covid-19)

Behandeling van deze huidaandoening

De behandeling bestaat vooralsnog alleen uit het bestrijden van de symptomen door de huisarts of dermatoloog. Eventueel kunnen vaatverwijdende medicijnen worden voorgeschreven.

Wat kun je doen als je huidaandoeningen aan de voeten ziet of ervaart?

 • Neem het zekere voor het onzekere en ga in thuisisolatie
 • Neem foto’s van de voeten
 • Neem telefonisch contact op met de huisarts en vraag of een Covid-19 test mogelijk is.
 • Neem telefonisch contact op met de podoloog en/of (medisch) pedicure voor advies.

Zolang niet zeker is of huidaandoeningen aan de voeten iets te maken kunnen hebben met een besmetting met het Covid-19 virus, is voorzichtigheid geboden.

Vind een praktijk

Vermoed u dat u of uw kind dezelfde huidaandoening heeft? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Edwin

  “De zolen werken zeer goed. Na erg lang lopen is de pijnklacht nog een 2tje waar het zeker een 8 was.”

 • format_quote

  Ervaring van Lara

  “Vandaag voor de 2e keer bij Podozorg geweest. Voeten en zooltjes goed bekeken en podoloog concludeerde dat er nog meer resultaat behaald kan worden.”

 • format_quote

  Ervaring van Sanne

  “Vriendelijk ontvangen en heel prettig geholpen. Fijn dat er een echo gemaakt is, en dus duidelijk werd hoe erg ziek mijn pees is.”

 • format_quote

  Ervaring van Nancy

  “Mijn dochter was meteen gewend aan de steunzolen, draagt de zolen elke dag en heeft ook geen last meer van haar achillespees.”

 • format_quote

  Ervaring van Hulya

  “Na ongeveer twee maanden werd mijn pijn veel minder. Ik kan nu om de dag ongeveer 13 km lopen!”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Bult bij de kleine teen

 • Kromme stand van de teen

Recente publicaties

 • 16 november 2023

  De hielspoormythe

  Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

  Door Lisette de Graauw

 • 31 oktober 2023

  Alles over schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet

  Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelingen van schade aan de kussentjes onder de voorvoet, ook bekend als vetkamerschade.

  Door Podozorg Nederland

 • 19 oktober 2023

  Teenpijn na een onschuldig stootje

  Heeft u uw teen gestoten? Als het kapsel en de bandjes om het teengewricht niet stevig genoeg meer zijn kan een instabiel teengewricht ontstaan.

  Door Nicole Drenth

 • 05 oktober 2023

  De juiste schoenmaat is belangrijk

  Een derde van de mannen en de helft van de vrouwen draagt schoenen die niet goed passen. Maar als schoenen niet goed passen kan dit klachten veroorzaken!

  Door Liesbeth Dijkshoorn

 • 19 september 2023

  Herstel zelf van een ontstoken peesplaat onder de voet

  Een ontstoken peesplaat onder de voet kan veel pijn veroorzaken. Het herstel van een peesplaat ontsteking heb je echter deels zelf in de hand.

  Door Angelique Bekkema

 • 08 september 2023

  Overgewicht en voetklachten

  Overgewicht of obesitas kan zorgen voor verschillende gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en gewrichtsklachten.

  Door Delia de Bliek